Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tryggt att vi har en organisation som vet hur vi ska göra” – starta klippet för att samordnaren för nyanlända i Falkenberg, Susanne Castro, berätta om mottagandet av Ukrainaflyktingar. Foto: Marcus Alakangas/SVT/TT

Så förbereder sig skolan i Falkenberg för flyktingbarn från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Hur många flyktingbarn från Ukraina som kommer att anlända till Halland är ännu ovisst. Men i Falkenberg håller skolan som bäst på att förbereda sig och där använder man sig av sina tidigare erfarenheter av flyktingmottagning från 2015-2016.

En av de största utmaningarna för skolan är att skaffa språkkompetens vad gäller ukrainska. Där har kommunen använt sig av sociala medier och fått god respons.

– Vi har fått sju svar hittills och ska ha möte på tisdag med dessa personer, säger Susanne Castro, samordnare för nyanlända i Falkenbergs kommun.

Hon berättar vidare att flera även har hört av sig och ville hjälpa till och erbjuda boende.

– Då hjälper jag till att koppla samman dem. Kommunen har en kontaktlista som man kan anmäla sig till om man har boende, säger Susanne Castro.

Skolpeng utgår till kommuner som tar emot flyktingbarn från Ukraina. Den betalas i efterhand av staten.

Starta klippet för att höra mer om hur Falkenbergs skolor förbereder sig för flyktingbarnen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.