”Det har naturligtvis inneburit en stor sorg att förlora ett barn, och att leva med ovisshet om vad som har hänt så länge”, säger Jane Wennergren, målsägandebiträde. Foto: TT/ Advokatfirman Lennart Johansson AB

Nästa vecka inleds rättegången i Frennarpsmålet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag inleds rättegången i det omtalade mål där en 20-årig man misstänks för att ha mördat en 16-årig pojke i Halmstad. – Det är självklart en tuff process att genomgå men samtidigt blir det här kanske ett sätt att bearbeta det som hänt, säger Jane Wennergren som företräder den döde pojkens pappa.

Efter en nästan tre år lång utredning inleds alltså rättegången i det så kallade Frennarpsmålet på onsdag. Det var i maj 2014 som en 16-årig pojke hittades död i en bäck i stadsdelen Frennarp i Halmstad.

Läs mer: Han hittade den döde 16-åringen i Frennarp

I januari i år greps en 20-årig man misstänkt för mordet. Mannen har funnits i offrets närhet och figurerat i utredningen tidigare. Åtal mot honom väcktes den 20 april.

”En stor sorg”

Jane Wennergren är advokat och företräder den döde 16-åringens pappa. Mamman och systern har ett separat målsägandebiträde.

– Det har naturligtvis inneburit en stor sorg att förlora ett barn, och att leva med ovisshet om vad som har hänt så länge, säger hon.

Hur mår din klient inför rättegången?

– Det är självklart tufft, men samtidigt blir det här kanske ett sätt att bearbeta det som hänt, och att på något vis få ett avslut. I den mån man nu kan få det när ett barn har gått bort.

Hur reagerade pappan när han fick beskedet om att någon gripits misstänkt för mordet?

– Det var mycket frågor som kom upp runt motiv och händelseförlopp. Förhoppningsvis får han klarhet i det nu.

Biträder åtalet

Målsägandebiträdets roll är bland annat att under rättegången stötta klienten.

– Det är viktigt att man förstår vad som händer under rättsprocessen. Mitt i den stora tragedi som detta är för alla inblandade så är det mycket juridik och praktiska frågor kring själva förhandlingen som jag informerar om. Min klient har valt att biträda åtalet vilket innebär att han får möjlighet att ställa frågor även i ansvarsfrågan.

Den åtalade mannen har erkänt vållande till annans död, men åklagare Gisela Sjövalls bedömning är att han har gjort sig skyldig till mord. Enligt henne kunde han gripas i januari eftersom han berättat för andra personer om vad som hänt. De har i sin tur hört av sig till polisen.

– Det finns uppgifter i utredningen om att offret tidigare ska ha behandlat en nära anhörig till den misstänkte gärningsmannen illa. Den bild vi har nu är att detta skulle kunna vara motivet till brottet, har Gisela Sjövall tidigare sagt till SVT Nyheter Halland.

Yrkar på skadestånd

Jane Wennergren vill inte uttala sig om hur hon eller pojkens pappa ser på eventuellt straff.

– Först får vi se vad som framkommer under förhandlingen, säger hon.

För pappans del kommer man att yrka på ett skadestånd något över standardbeloppet på 50 000 kronor.

– Vi har lagt oss något högre än sedvanlig praxis. Vi anser att det finns omständigheter i det enskilda fallet som talar för det, säger Jane Wennergren.

Fyra dagar är avsatta till rättegången. Onsdagen den tredje maj, därefter åttonde, sjuttonde och nittonde maj.

Läs också: Leif GW Persson om Frennarpsmordet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.