Foto: SVT

Man åtalas för pojkmord i Frennarp

Den man i 20-årsåldern som i början av februari häktades på sannolika skäl misstänkt för mord på en 16-årig pojke i Frennarpsskogen åtalas nu för mord.

Efter en nästan tre år lång utredning kommer nu åtalet för det så kallade Frennarpsmordet. Det var i maj 2014 som en 16-årig pojke hittades död i en bäck i stadsdelen Frennarp i Halmstad.

Cecilia Bergsten, chef för grova brott i Halland, har lett polisens utredning.

– Vi har inte gett upp. Under de här åren har vi vid flera tillfällen lyft utredningen och alltid haft resurs att bedöma och utreda nya uppgifter som kommit in. Vi har över tid haft flera olika teorier som vi arbetat med, säger hon.

Vill få ett avslut

Åklagare Gisela Sjövall har lett förundersökningen.

– Det viktigaste är att det här brottet klaras upp. Framför allt är det viktigt för de anhöriga och alla dem som kände NN, säger Gisela Sjövall och fortsätter:

– Under utredningens gång har det förekommit en hel del ryktesspridning. Vi har följt upp alla uppgifter som kommit in för att även avfärda uppgifter som inte stämmer.

Läs mer: Han hittade den döde 16-åringen i Frennarp

Konflikt tros vara motivet

Enligt åklagaren misstänks en konflikt vara motivet.

– Det finns uppgifter i utredningen om att offret tidigare ska ha behandlat en nära anhörig till den misstänkte gärningsmannen illa. Den bild vi har nu är att detta skulle kunna vara motivet till brottet, säger Gisela Sjövall.

Grep fel person

Polisen trodde först att det handlade om en fallolycka men efter att bland annat ha konstaterat att pojken utsatts för dödshot på sociala medier började man utreda händelsen som mord. Ett halvår senare var polisen övertygad om att de rörde sig om ett mord men någon gärningsman hade man inte lyckats lokalisera. Först i februari 2016 greps en 18-årig man misstänkt för medhjälp till mordet men han släpptes senare i brist på bevis. Det skulle dröja nästan ytterligare ett år innan man kunde gripa den man i 20-årsåldern som nu åtalas.

Erkände vållande till annans död

Under måndagseftermiddagen den 30 januari i år greps mannen efter att nya uppgifter inkommit till polisen. Han häktades i början av februari och under förhandlingarna erkände han att det var han som bragt pojken om livet. Han erkände sig dock inte skyldig till mord utan till vållande till annans död.

Åklagaren väcker åtal för mord

Enligt åtalet ska den misstänkte mannen ha slagit 16-åringen i ansiktet, tagit strypgrepp runt hans hals och utsatt hans huvud och överkropp för upprepade slag eller bankande mot ett trubbigt underlag. I samband med våldsutövningen ska han ha dragit ner 16-åringen en bäck och lämnat honom i vattnet. 16-åringen ska ha avlidit till följd av de handlingar han utsatts för.

Åklagare Gisela Sjövalls bedömning är att den åtalade mannen har gjort sig skyldig till mord.

– Bedömningen jag har gjort av den våldsanvändning som skett och av tillvägagångssättet så anser jag att det finns skäl att påstå att detta har skett med ett uppsåt, säger hon.

Gisela Sjövall bedömer inte att mannen har planerat det misstänkta mordet i förväg, utan menar snarare att det handlar om ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

Delar inte bilden om uppsåt

Den misstänkte mannens advokat, Göran Ruthberg, är inte förvånad över åtalet.

– Det är inte överraskande att det ser ut som det gör. Åklagaren menar att det har skett uppsåtligen och den inställningen har inte vi, säger han.

Enligt Ruthberg står hans klient fast vid det han erkänt tidigare.

– Han erkänner grov misshandel och vållande till annans död, men sedan får vi se vad tingsrätten kommer fram till.

I nuläget vill Göran Ruthberg inte redogöra för vad hans klient har haft för motiv.

– Det är inget som att jag kommenterar nu utan det får komma fram under förhandlingen.

Läs också: Leif GW Persson om Frennarpsmordet

Detta har hänt:

Visa

Det var lördagen 10 maj 2014 som en en fotgängare hittade en 16-årig pojke död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad.

Polisen misstänkte till en början att det kunde handla om en olycka men uteslöt inte mord:

13 maj 2014: ”Vi har kännedom om att det har förekommit något slags hot och det ingår i den kartläggning vi gör”, sade Hallandspolisens informatör Tommy Nyman till SVT Nyheter Halland.

26 augusti 2014: Polisen är nu övertygad om att det handlar om ett mord. SVT Nyheter Halland kunde tidigare berätta att det på ett chattforum hade publicerats dödshot på en sida i offrets namn.

9 februari 2016: En 18-årig man anhålls misstänkt för medhjälp till mord. Han ska ha varit bekant med 16-åringen men släpps ungefär en vecka senare i brist på bevis.

30 januari 2017: På måndagseftermiddagen greps en man i 20-årsåldern misstänkt för mordet på en 16-årig pojke i Frennarp i Halmstad i maj 2014. Nya uppgifter ska ligga bakom gripandet.

2 februari 2017: På torsdagen häktades 20-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 20-åringen erkände vållande till annans död.

20 april 2017: På torsdagen väcktes åtal mot den misstänkte mannen i 20-årsåldern.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Albin

Mer i ämnet