Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nu inleds rättegången mot Swefilmer

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleds rättegången mot den 22-åriga man från Kungsbacka som misstänks vara en av personerna bakom den illegala streamingsajten Swefilmer.

Tillsammans med en 25-årig man som greps i Tyskland i januari i början av 2016 åtalas 22-åringen från Kungsbacka för brott mot upphovsrättslagen. Sedan 2011 ska de ha drivit en av Sveriges största illegala streamingsajter, Swefilm.

Åtalet handlar om drygt 1.400 filmer. Sajten stängdes ner 2015 efter att polisen gjort en husrannsakan.

”Orsakat stor skada”

Bolagen som är målsägande representeras av Rättighetsalliansen, och det handlar om filmjättar som till exempel Warner, Disney, Fox och Buena Vista.

– Swefilmer har orsakat stor skada för rättighetshavarna. De som driver tjänsten har fått in ansenliga belopp genom annonsering, ingenting har gått till de som skapat filmerna, säger Sara Lindbäck från Rättighetsalliansen i en tidigare intervju med SVT.

LÄS MER: Domen: Piratsajterna ska blockeras

Avvaktat beslut från EU

25-åringen åtalas också för grovt penningtvättsbrott. Han ska ha tjänat över 14 miljoner kronor på sidan i form av annonsintäkter.

Även 22-åringen från Kungsbacka ska ha tjänat pengar på sajten, men för hans del handlar det om en betydligt mindre summa; 34.700 kronor. Åklagaren yrkar på att de här pengarna ska tillfalla staten.

Rättegången har inletts en gång tidigare, i somras. Men då fick den skjutas upp direkt, i avvaktan på ett beslut i EU-domstolen.

Kan ge fängelse i två år

Upphovsrättsbrott kan ge fängelse i upp till två år och straffskalan för grovt penningtvättsbrott ligger på sex månader till sex år. 25-åringen nekar till brott medan 22-åringen enligt åklagaren har medgivit ansvar i vissa delar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet