Luis Fernando Irgang dos Santos är doktorand vid Högskolan i Halmstad och Regional University of Blumenau i Brasilien. Han har undersökt hur vården funkar både i sitt hemland och i Sverige. Foto: TT/SVT

Ny forskning: Så kan spridning av vårdrelaterade sjukdomar undvikas

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning vid Högskolan i Halmstad visar hur spridning av sjukdomar inom vården, exemplevis covid-19, kan undvikas. Luìs Fernando Irgang dos Santos, som står bakom forskningen, menar att nyckeln ligger i smittskyddsteamens förmåga att fatta beslut. För att det här ska fungera måste de ha utarbetade strategier och kunskaper.

– Smittskyddsteamen spelar en viktig roll när det handlar om att kontrollera arbetsplatsens känslomässiga miljö. Min forskning visar att de måste vara auktoriteter eller ha stöd av auktoriteter. De måste också skapa en trygg miljö för medarbetare. Slutligen behövs en flexibilitet i organisationen där medarbetarna behöver vara beredda på att förutsättningarna för deras arbete kan förändras, förklarar Luìs Fernando Irgang dos Santos.

I klippet berättar han mer om sin nya forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet