Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör äldrevårdschefen Kristina Isaksson beskriva hur helgtjänster underlättar när nya direktiv kring dygnsvila införs. Foto: Jenny Olsson/SVT

Nya regler för dygnsvila – så löser Laholm bemanningen med helgtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att jobba ständig helg för en heltidslön i Laholm underlättar nu när EU-direktiv för dygnsvila införts.  

– Hade vi inte haft de här tjänsterna hade ju uppförsbacken varit oerhört mycket större, säger Kristina Isaksson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Laholm.

Från och med 1 oktober gäller nya EU-regler för dygnsvila. Alla medarbetare i kommuner och regioner måste nu ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila, under varje 24-timmarsperiod.

För vissa kommuner innebär detta att det blir svårare att lägga scheman, men i Laholms kommun införde man möjligheten att alltid jobba helg på en heltidslön. Intresset blev långt större än kommunen vågat hoppas på.

– Nu har vi ju i princip inga helgpass som hänger i luften längre, säger verksamhetschef Kristina Isaksson.

Populär tjänst

I dag har 35 personer inom äldrevården i Laholms kommun ständig helgtjänst, som innebär en arbetstidsförkortning med sänkt heltidsmått från 37 till 26 timmar.

De anställda jobbar antingen fredag till söndag eller lördag till måndag varje vecka.  

Har helgtjänsterna blivit dyrare för kommunen?  

– Nej, vi har minskat sjukskrivningstalen och övertiden. Så vi är på ett nollsummespel nu. Satsningen har vi hämtat hem, säger Kristina Isaksson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.