Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prorektor Anders Nelson vid Högskolan i Halmstad välkomnar det nya regeringsbeslutet som gör det möjligt för högskolan att hyra ut till internationella studenter. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Regeringsbeslut kan hjälpa Halmstads internationella studenter

Publicerad

Ett nytt regeringsbeslut gör det möjligt för högskolor och universitet att hyra ut boenden till internationella studenter. Men för studenter i Halmstad löser inte beslutet de boendeproblem de kämpar med i dag, menar ledningen för högskolan i Halmstad. Bostadsbristen gör att det kan ta tid för högskolan att hitta studentbostäder att hyra. 

I dag får statliga lärosäten enligt lag inte hyra ut bostäder till studenter. Undantaget är utbytesstudenter från utländska universitet som bara studerar i Sverige under en begränsad tid.  

Men bostadsbristen på flera svenska universitetsorter, och de särskilda svårigheterna för internationella studenter och forskare att hitta boende, har i förra veckan lett till att regeringen beslutat om en regeländring som träder i kraft vid årsskiftet.  

– Vi har vart med och drivit på den här förändringen. Nu ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till inom ramen för den bostadsmarknad som finns i Halmstad, säger Anders Nelson, prorektor vid Högskolan i Halmstad. 

I klippet hör du prorektor Anders Nelson om Högskolans ansvar för de internationella studenternas bostadssituation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.