I klippet berättar kommunstyrelsen ordförande Per Svensson (S) tanken bakom satsningen. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Ödetomter på landsbygden kan bli 200 lägenheter

Publicerad

Uppemot 200 lägenheter kan komma att byggas inom snar framtid på Falkenbergs landsbygd. Det meddelar kommunen efter att ha inventerat och granskat detaljplaner över osålda villatomter. Tanken är att tomterna ska säljas billigt för att skapa intresse att bygga parhus till uthyrning.

Det kommunala projektet ”Lev din dröm”  som fått mycket uppmärksamhet har jobbat för att få fler att flytta till Falkenbergs landsbyggd i ett flertal år. Nu tar kommun ytterligare ett steg i samma riktning.

Det rör sig om ett 60-tal kommunala tomter, från början avsedda främst för enskilda hushåll dvs villor, som stått osålda sedan 70-talet, men som kommunen nu ger byggentreprenörer möjligheten att bygga parhus på efter att ha fingranskat detaljplanen och gällande regler.

Två hus bättre än inget

Att det är först nu kommunen väljer att sälja tomterna, med den nya möjligheten att bygga parhus att hyra ut på, beror på att detaljplanen tidigare satt stopp för detta.

Klicka på klippet för att höra kommunstyrelsen ordförande Per Svensson (S) berättar varför kommunen väljer att göra denna satsning.

Här finns tomterna som kan bli parhus

Fagered: 10 småhustomter, med möjlighet att stycka av fler

Fegen: 10 småhustomter

Frihemsberg: 5 småhustomter, med möjlighet att stycka av fler

Källsjö: 4 småhustomter

Långås: 2 fastigheter som kan styckas av i 6 tomter

Morup: 11 småhustomter, med möjlighet att stycka av fler

Ullared: 4 tomter

Årstad: 6 tomter

Älvsered: 12 småhustomter, med möjlighet att stycka av fler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.