Kolla in nya OS-grenen! Foto: SVT

Ökat intresse för klättring

Uppdaterad
Publicerad

Klättring är en av de snabbast växande sporterna i landet. På tre år har sporten fördubblat sitt medlemsantal. Och i Tokyo 2020 är det dessutom med som helt ny OS-gren.

– Det är fritt och man utvecklas i sin egna takt. Man behöver inte vara världsbäst och man är aldrig sämst, säger Zanna Danielsson, som klättrat i nästan 12 år.

Intresset ökar kraftigt

Enligt Riksidrottsförbundet hade klättring runt 7.000 medlemmar år 2012 och år 2015 hade siffran nästan fördubblats.

– Jag tror det är för att sporten är väldigt lättillgänglig. Alla kan klättra från grunden, det är lite som att springa. Sen är det det sociala, man träffar folk och lär känna folk och det känns helt naturligt, säger Hannes Bonhoff.

Även Halmstad klätterklubb har känt av det ökande intresset. I dag är de över 300 medlemmar där 24 procent är kvinnor. Nyligen nyöppnade klubben sin lokal efter att ha byggt ut den med 200 kvadratmeter – ett sätt att möta det ökade trycket och intresset. 

Klättring blir ny OS-gren

Vad är det med klättring som gör att det  är så roligt?

– Det är att kunna komma upp till toppen och avsluta. Att man har jobbat med ett problem i två veckor kanske och sen att man klarar det, säger Jonathan Söderberg Pamp 15 år, och klättrat i fem år.

Klättring är dessutom en ny gren i OS som kommer finnas med i Tokyo år 2020 under Olympiska spelen. Speedklättring kommer då vara en av de tre kategorier inom grenen och man ska då klättra upp för en vägg så fort som möjligt.

För vissa är hoppet stort om att få vara en av de tävlande.

– Det hade varit roligt att få vara med i OS år 2020. Jag tänker komma dit och tränar hårt inför det, säger Jonathan.

Hur går det då?

– Nja, inte så bra, säger Jonathan Söderberg Pamp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer