Ridån går snart ner för sista gången på Kulturhuset i Folkparken. Foto: SVT

Oro bland föreningar på Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset i Folkets park i Halmstad sjuder med aktivitet. Stora scenen var 2017 bokad 220 gånger. Nu är det oklart vart alla kulturentusiaster ska ta vägen när huset avvecklas. Halmstads kommuns hyreskontrakt går ut under 2018 och någon förlängning blir det inte.

Hundratals människor strömmar in på Kulturhuset i Folkparken i Halmstad för att se teatern ”Vem tar hand om mormor?”. Byggnaden är sliten och behöver en upprustning men inuti finns gott om liv och rörelse. Bakom scenen hinner vi träffa en av skådespelarna som spelar i pjäsen. Hon är känslosam över Kulturhusets avveckling.

– Jag förstår inte hur de tänker! Ska vi lägga ner allt som finns? Är det bara Riksteatern och stora evenemang som ska finnas, säger Gun Bergström som spelar mormor i pjäsen.

Flytt Söderut

Carl Fredrik Graf (M) som är kommunråd berättar att planen är att inhysa alla som vill i Kulturskolans nya hus på Söder i Halmstad.

– Nu har vi ju startat projekt söder. Kulturskolan är samlad i nya fina lokaler och nu byggs det ytterligare lokaler för kulturarbetare och det tillkommer en ny scen som efterfrågats, säger han.

Förre teaterchefen Ulf Andersson som varit med och planerat den större, nya scenen för kammarmusik är skeptisk till att det räcker för alla.

– De satsningar som görs där görs på bekostnad av Kulturhuset i Folkparken så egentligen blir det ett sparande det också istället för den satsning som man säger sig vilja göra, säger Ulf Andersson.

Avvecklingen av Kulturhuset pågår och kommer slutföras under 2018 då hyreskontrakten går ut. Sedan är det oklart vad som kommer att ske med själva byggnaden. Ägarna vill riva den och bygga bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer