Försäkringsbolaget menar att hans agerande varit grovt vårdslöst, bland annat för att han kört iväg från platsen efter att raketen avfyrats. Foto: SVT

Orsakade skador för över 20 miljoner – slipper betala skadestånd

Publicerad

Mannen skickade iväg raketer mot Gottskärs hotell så att det började brinna och byggnaden totalförstördes. Försäkringsbolaget vill att han ska betala 3,3 miljoner i skadestånd – men det anser inte rätten att han ska.

Det var dagen före nyårsafton 2017 som Gottskärs hotell började brinna.

I februari 2019 dömdes en man, som då var i 20-årsåldern, till villkorlig dom för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott. Tingsrätten ansåg att han avfyrat en raket som orsakat branden.

Begärt skadestånd

Samtidigt har Länsförsäkringar drivit en process mot mannen och stämt honom på 3,3 miljoner kronor.

Men för att bli skadeståndsskyldig krävs att mannen anses ha varit grovt vårdslös när han avfyrade raketen.

Försäkringsbolaget menar att hans agerande varit grovt vårdslöst, bland annat för att han kört iväg från platsen efter att raketen avfyrats.

Men både hovrätten och tingsrätten anser att mannen inte varit grovt vårdslös och att han inte agerat tillräckligt hänsynslöst och nonchalant för att det skulle anses vara ett uppsåtligt agerande.

Nu ska Länsförsäkringar istället betala 25-åringens rättegångskostnader på 374 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.