Österskans ska vara en plats för alla Foto: SVT

Österskans – en plats för alla även efter hotellbygget

Uppdaterad
Publicerad

Området Österskans i Halmstad har under många år varit plats för en bussterminal, men den tiden är sedan ett tag tillbaka förbi. I dag är platsen en lekfull och färgstark plats som Daniel Sanjay, projektledare för aktiveringen av Österskans, hoppas ska aktivera Halmstadsborna.

Om två år ska det byggas vid Österskans. Ett 16 våningar högt hus ska på plats med bland annat bostäder, hotell och saluhall. Men innan bygget drar igång har Halmstads kommun förvandlat Österskans till vad som kallas ”folkets rum”. Dit kan man ta sig för att leka i lekparken, bara hänga med sina vänner eller utöva mängder av idrotter.

Samarbetar med Fritidsbanken

Hotellplanerna på Österskans

Precis vid Österskans ligger Fritidsbanken. Dit kan man gå och låna olika idrotts- och fritidsartiklar. I lokalen finns över 4700 olika prylar att låna. Allt från brädspel till golfklubbor.

– Du får låna sakerna gratis i 14 dagar. Om du nu orkar spela så länge, säger Svante Karlsson på Fritidsbanken.

Ska byggas hotell

Om några år kommer Österskans att förändras igen. Då drar bygget av de nya hotellet vid Nissan igång och vad som händer med ”folket rum” då är inte klart. Projektledare för aktiveringen av Österskans Daniel Sanjay hoppas dock att platsen blir kvar.

– Jag tror, och vill tro, att en sån här plats behövs. Och visst hade det varit lite lekfullt att tillsammans med hotellet ha en mötesplats här.

Se vad du kan göra på Österskans i dag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet