Johan Kvint är en av deltagarna som har varit på rave. Han kommer främst för att dansa men även för att spela musik och fotografera. Foto: SVT

Otillåtna ravefester anordnas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har det arrangerats flera hemliga fester i Halmstads kommun som saknar tillstånd från polisen. Festerna som kallas rave sker i skymundan och vid flera tillslag som polisen har gjort har det förekommit narkotika.

Polisinspektör Thomas Turesson säger att intresset för ravefester ökar i Halland.

–Vi blev lite förvånade till en början för vi trodde att detta var en trend som hade passerat, säger han.

Läs också: Svårt att få tillstånd för att dansa hela natten

Många är ovetande

I en gammal amfiteater i skogarna mellan Haverdal och Harplinge hölls i somras en ravefest. Enligt polisen var det fjärde festen sedan i våras som har arrangerats utan de tillstånd som krävs.

– Markägare visste oftast inte om att festen anordnades på deras mark. Om festen hölls i en lokal så visste fastighetsägaren inte om vilken typ av verksamhet det var. Räddningstjänsten hade inte tillfrågats om lokalen var lämplig att ha diskotek eller danstillställning i. Allt detta gjorde att man valde att stänga ner de här festerna, säger Thomas Turesson.

På två av de fyra festerna har polisen gjort narkotikatillslag.

”Det är inga knarkfester”

Johan Kvint är en av deltagarna som har varit på rave. Han kommer främst för att dansa men även för att spela musik och fotografera, och han förstår inte varför ravefesterna skulle vara ett problem för samhället.

– Det är inga knarkfester. Visst, narkotika brukas där. Det gör det på alla typer av fester, nattklubbar, festivaler och konserter. Narkotika kommer att brukas, så det har egentligen ingenting med de här festerna att göra, säger han.

Läs också: Fester lockar med lustgas

Förekommer på krogen

Enligt polisinspektör Thomas Turesson så finns det narkotika även på uteställen som har de tillstånd som krävs.

– Ja, den finns där. Kan vi hitta den där? Ja, det kan vi. Men inte i den här koncentrationen, för då tror jag att alla hade reagerat, både ordningsvakter och krögare. De vill tjäna pengar på alkoholförsäljningen och ofta skapas irritation om det finns så många som är narkotikapåverkade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.