Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domstolsärendet om Västerport kan få betydelse för fler kommuner i landet. Här berättar Ann-Charlotte Stenkil (M) varför. Foto: Anna Palmgren/SVT

Överklagan för Västerport klar – Stenkil (M): ”Vi har gjort ett bra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett Västerport – kommunpolitikerna i Varberg är övertygade. Nu har överklagan till mark- och miljööverdomstolen skickats in och Ann-Charlotte Stenkil (M) hoppas att de ska få rätt, även om de inte ändrat i planen för området.

I våras rev mark- och miljödomstolen upp detaljplanen för den första etappen i bygget av stadsdelen Västerport. Planen för området var cirka 500 bostäder plus ett 14 våningar högt hotell. Enligt domstolen skulle bebyggelsen ha ”en skala och karaktär som skiljer sig väsentligt från det som kännetecknar stadsbilden i Varberg”. Bland annat handlade det om att hotellet var för högt och skulle skada kulturvärden och riksintresset.

Kommunen: Rätten har missuppfattat

Kommunen ansåg däremot att domstolen missuppfattat flera delar av detaljplanen och att det inte fanns några tydliga riktlinjer om vilka ändringar som krävdes. Därmed valde de att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen.

Överklagandet är främst ett omfattande förtydligande på över 100 sidor.

Så varför slopar inte kommunen hotelldelen och fokuserar på bostadsbyggandet? I klippet ovan svarar Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet reder SVT ut turerna kring Västerport. Foto: Team EGA, Erik Giudice Architects, TT, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varbergs nya stadsdel Västerport

Mer i ämnet