Pappa får fortsatt ensam vårdnad av barn – trots misshandel av mamman

Uppdaterad
Publicerad

Pappan dömdes för misshandel av mamman till deras gemensamma barn. Trots det får han nu ensam vårdnad av barnet – det beslutade Varbergs tingsrätt under måndagen.

Vårdnadstvisten i Varberg fick stor uppmärksamhet förra året, efter en granskning som Sveriges Radio gjorde. En pappa fick vårdnad om sitt barn, trots att han först var misstänkt och senare dömdes mot sin nekande för misshandel av mamman.

Allvarliga brister

Mamman hade anklagat pappan för att ha utsatt henne och barnet för våld. Socialtjänsten ville ge pappan en möjlighet att bevisa sin oskuld. Därför fick han bo tillsammans med sitt barn på ett HVB-hem.

En utredning gjordes som Familjerätten senare sammanställde. Den visade att mamman har allvarliga brister i sitt föräldraskap. Detta eftersom hon motarbetat och förhindrat umgänget mellan pappan och barnet.

Mamman har tidigare sagt till Sveriges Radio Ekot att hon flera gånger påpekat ett fel i utredningen. Felet skulle innebära att uppgiften om att hon hållit barnet borta från pappan inte stämmer.  I en hemlig inspelning som Ekot tog del av hör man hur en handläggare ber om ursäkt.

Ingen risk för våld

Pappans juridiska ombud har senare skrivit till SVT Nyheter Halland att rapporteringen saknat betydelse för tingsrättens bedömning i målet.

Varbergs tingsrätt delar Familjerättens bild. Enligt domen, som kom på måndagen, får pappan fortsatt ensam vårdnad. Bedömningen är att barnet inte löper någon risk att utsättas för våld av honom.

Misshandeln, som pappan dömdes till i november förra året, har överklagats till hovrätten men ännu inte tagits upp till förhandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer