Pensionat i Båstad fylls med japaner inför pingis-VM

Publicerad

Runt 150 japanska journalister reser till Halmstad i samband med lag-VM i bordtennis i slutet på april. Majoriteten av dem kommer bo på ett pensionat i Båstad, där personalen förbereder sig för fullt. Bland annat läser de på om japanska frukosttraditioner och försöker lära sig en och annan hälsningsfras.

– Det är mycket tankar som snurrar. Främst om hur vi ska lägga upp det och få allt att fungera. Det är ovanligt med så här mycket bokningar vi den här tiden på året, säger Anneli Håkansson, som är chef på Enehall.

När pensionatet tillfrågades av VM-organisatören att ta hand om de utländska gästerna blev svaret omedelbart ja. Mellan 90 och 100 japanska journalister kommer inkvarteras i de 45 rummen. Anstormningen innebär en viss förändring av rutinerna.

Noll erfarenhet av japansk mat

– Vi måste göra om vår frukost lite grann. Så därför har vi printat ut listor och fakta om vad japaner äter på morgonen. De föredrar varmt, berättar Anneli Håkansson.

Och ansvariga för den uppgiften blir kockarna Björn Mårtensson och Ellinor Johansson. En rejäl utmaning kanske eftersom de främst är vana vid att tillaga svensk husmanskost.

– Jag har ingen erfarenhet av japansk mat sen tidigare. Men det ska bli kul att prova på något nytt, säger Ellinor.

– Vi kommer troligtvis koka mycket ris, tillägger Björn.

Bygger upp ordförrådet

Förhoppningen är också att kunna bjuda på lite svenska godsaker, såsom köttbullar och sill. Men maten är inte det enda som kommer bli annorlunda inför att de utländska gästerna anländer. I källaren har man planer på att ställa in en pingisbord och redan nu det börjat strömma japansk musik ur matsalens högtalare.

Personalen försöker också lära sig lite av gästernas språk. Därför har de skrivit ut listor med ord och fraser som de emellanåt slänger ett fokuserat öga på.

– Hittills har jag lärt mig ”konnichiwa” som betyder hej och ”sayonara” som betyder hejdå”, säger Anneli Håkansson.

En traditionell frukost i Japan

Visa

Inkluderar ofta:

  • Miso-soppa
  • Kokt vitt ris
  • Picklade grönsaker
  • Färsk frukt
  • Nori (torkat rostat sjögräs)
  • Fisk
  • Grönt te

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM i bordtennis 2018

Mer i ämnet