Att införa regelbundna mätningar av barns bukomfång tror Pillan Thelaus skulle kunna trigga till ätstörningar i tidig ålder. Foto: Privat, Linda Forsell / SvD / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pillan Thelaus kämpade med ätstörningar i många år – kritisk till att mäta barns magar

Publicerad

Pernilla ”Pillan” Thelaus drabbades av ätstörningar i högstadiet och var, i sjukdomens värsta skede, nära att dö. Att införa regelbundna mätningar av barns bukomfång i skolan tror hon skulle kunna trigga till ätstörningar i tidig ålder.

– Det låter ganska sjukt egentligen. Jag kan ha förståelse för att barnfetma kan påverka barns hälsa på ett negativt sätt. Men jag tror inte att mätningar skulle lösa några problem, säger Pillan Thelaus.

Istället för att fokusera på siffror, tror Pillan Thelaus att det är viktigt att barn i skolålder får lära sig om hälsa och psykiskt välmående och att de ges verktyg till att skapa sig en hälsosam tillvaro utifrån sina egna förutsättningar.

– Jag tycker att man ska få vara barn och fri, och inte behöva mätas i skolan. Sen så tror jag att problematiken med barnfetma kanske inte handlar så mycket om barnet i sig utan om hemförhållanden och föräldrars vanor, fortsätter hon.

Drabbades själv av ätstörningar

Pillan Thelaus drabbades själv av ätstörningar i högstadiet och tror inte att det hade blivit bättre om hon hade behövt mäta sig hos skolsköterskan. En anledning till att hon drabbades var att hon ville passa in i normen, som under hennes skolgång innebar att vara smal.

– Jag har länge haft tvångstankar och när jag började försöka passa in så blev jag som besatt av siffror, berättar hon.

Sedan två år tillbaka är hon utskriven från sjukvården, men hon vill inte riktigt kalla sig ”friskförklarad” eftersom återfallsrisken för någon som tidigare haft ätstörningar är stor.

Vill bryta tabun

Idag driver Pillan Thelaus en stor instagramplattform där hon skriver om resan tillbaka efter ätstörningen. Hon medverkade även i SVT:s program ”Kroppshets” med Mia Skäringer, där hon berättade öppet om sin psykiska ohälsa med målet att bryta skammen och tabun kring ämnet. 

Hon tror att det är viktigt att lägga grunden för en bra relation till sin kropp i tidig ålder och tipsar om att tänka på kroppen som ett redskap för att leva snarare än ett utseende.

– Ju mindre man mäter, desto mindre kan man jämföra sig med sig själv och andra. Jag tror att det blir lättare då att hitta ett neutralt förhållningssätt till sig själv och sin kropp.

SVT rapporterade · Vad tycker du om förslaget att regelbundet mäta barnens bukomfång i skolan?

Tack för engagemanget! Nu stänger vi ner chatten för idag.
11.17
Ett fruktansvärt förslag. Det kommer att öka den psykiska ohälsan.
För in mer idrott och rörelse i skolan istället.
11.26
Ännu mer hets och ängslighet kring utseende kommer att bli följden. De som är överviktiga i sådan grad att det är hälsofarligt kommer att fångas upp ändå med dagens kontroller.

Dessutom finns det något som heter föräldraansvar. För den som är obekant med detta, så innebär det att du som förälder tar ansvar för ditt barn, inte någon annan. Du ser väl om barnet börjar lägga på sig och inte mår bra. Och vad gör du då? Ber skolan ordna saken? Eeh, nej... Du sätter igång att aktivera barnet, ser över kosten och i förekommande fall, kontaktar vård.
11.26
Det är ett bra förslag!

Information om barnfetma är otroligt viktigt för att bryta den pågående trenden.

Med ökad information till eleverna och därigenom föräldrarna om mat, träning och stillasittande livsstil så kan vi påverka deras liv till det bättre och därigenom minska psykisk och fysisk lidande som banfetma annars medför.
11.33
Och sen en automatisk orosanmälan till socialen när barnet har för hög bmi. Nej bättre med diskussion med föräldrarna i de fall det är aktuellt och öka möjligheten till att röra på sig i skolan.
11.44
Att sätta in åtgärder mot barn fetma är bra men detta förslag riskerar att det skapas hets , stress bland de som är överviktiga och i slutänden risk för mobbning.
Däremot är det viktigt att man tar en diskussion ned föräldrarna, att man ökar mängden motion/idrott/gymnastik i skolan.
Tror att man kommer längre med förebyggande info än att mäta bukomfång.
11.44
Även om avsikten är god så hjälper det inte med att bara konstatera att de är överviktiga; både föräldrar och barnen själva är troligen medvetna om att de lider av fetma. Problemet är att motivera dem att ta sig ur det. TV-spel är roligare än idrott för vissa. Vardagsmotion blir mindre vanligt. Föräldrarna har inte tid eller kunskap att skapa en lämplig livsstil för barnen.

Om sjukvården även tar ansvar för att skapa ett individbaserat mat- och träningsschema för hela familjen baserat på biologi, intressen och ekonomi där man satsar på att få föräldrarna med på tåget så kan det fungera. Annars är det bara ett onödigt ingrepp i elevernas integritet som kan komma att leda till ökad mental ohälsa.
11.44
Nästa förslag bli väl att mäta skallarna.
11.51
Ok!
11.56
Det finns ett flertal problem med att föreskriva mer idrott och rörelse i skolan.

För det första så med mindre än att vi minskar tiden för andra ämnen så kommer barnens tid i skolan öka.

För det andra så är idrotten i skolan inte individanpassad och även om teoretiska kunskaper om kost och hälsa ingår så sträcker de sig inte till praktiska moment utöver idrottsutövning. Eleverna kan inte laga sina egna måltider baserat på deras fysiologi i skolan.

För det tredje så är ett återkommande problem i skolan att elever hoppar över idrotten p.g.a. den sociala status som tillskrivs atleticism och en attraktiv fysik. De som behöver mest motion kommer ständigt att "vara sjuka" eller "glömma sina idrottskläder" för att undvika att skammen av att inte kunna prestera på idrotten eller de fysiska momenten.

För det fjärde så skulle skolans insatser, om än bidragande till en hälsosam livsstil, inte vara tillräckliga för att motverka en stillasittande fritid och ohälsosam diet i hemmet.

Övervikt är inget som institutioner ensamt kan få bukt med: det kräver ett samarbete mellan stat, kommun, landsting, institutioner, föreningar och - framför allt - hemmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer