Sjukvården hoppas på skolhjälp för att förebygga barnfetma

Publicerad

Barnfetma är ett stort problem i Sverige. De senaste åren har sjukvården i Halland arbetat med frågan. Nu hoppas forskarna att även skolhälsovården ska jobba mer intensivt med det här.

– Obesitas, övervikt och fetma är ett väldigt känsligt ämne, säger Gerd Almquist-Tangen, hälso-och sjukvårdsstrateg på Region Halland och forskare vid Göteborgs universitet.

För tio år sedan drog hon igång ett forskningsprojekt där man började följa drygt 2 600 barn från födelsen och framåt. Forskarna har mätt längd, vikt och bukomfång samtidigt som föräldrarna vid upprepade tillfällen fått svara på enkäter. Siffrorna har lagts in i en databas. Syftet är få mer kunskap om barns hälsa, tillväxt och nutrition.

Används på vuxna

– Det är tio år sedan vi började och nu när de har nått skolålder hoppas vi att även skolhälsovården fortsätter mäta och väga. Viktigt är också att de mäter bukomfång, säger Gerd Almquist-Tangen.

Halland är det enda länet i Sverige där bukomfång mäts. Metoden är relativt ny och används normalt sett på vuxna. Den ger enligt forskarna bättre resultat jämfört med en annan välkänd metod.

– BMI beskriver egentligen bara förhållandena mellan längd och vikt, men den säger inget om var fettvävnaderna finns, säger Gerd Almquist-Tangen.

Värdefull information

Vissa skolor i länet har redan börjat mäta bukomfång. Nu hoppas forskarna på att samtliga verksamheter följer efter.

– Vi hoppas naturligtvis även att föräldrarna fortsätter fylla i enkäterna. Vi behöver mer kunskap om både små och större barns hälsa, fysiska aktivitet och matvanor, säger Gerd Almquist-Tangen.

Informationen kan också vara värdefull för att kunna identifiera och förebygga barnfetma i ett tidigare stadium framöver.

Se mer i klippet ovan.

SVT rapporterade · Vad tycker du om förslaget att regelbundet mäta barnens bukomfång i skolan?

Tack för engagemanget! Nu stänger vi ner chatten för idag.
11.17
Ett fruktansvärt förslag. Det kommer att öka den psykiska ohälsan.
För in mer idrott och rörelse i skolan istället.
11.26
Ännu mer hets och ängslighet kring utseende kommer att bli följden. De som är överviktiga i sådan grad att det är hälsofarligt kommer att fångas upp ändå med dagens kontroller.

Dessutom finns det något som heter föräldraansvar. För den som är obekant med detta, så innebär det att du som förälder tar ansvar för ditt barn, inte någon annan. Du ser väl om barnet börjar lägga på sig och inte mår bra. Och vad gör du då? Ber skolan ordna saken? Eeh, nej... Du sätter igång att aktivera barnet, ser över kosten och i förekommande fall, kontaktar vård.
11.26
Det är ett bra förslag!

Information om barnfetma är otroligt viktigt för att bryta den pågående trenden.

Med ökad information till eleverna och därigenom föräldrarna om mat, träning och stillasittande livsstil så kan vi påverka deras liv till det bättre och därigenom minska psykisk och fysisk lidande som banfetma annars medför.
11.33
Och sen en automatisk orosanmälan till socialen när barnet har för hög bmi. Nej bättre med diskussion med föräldrarna i de fall det är aktuellt och öka möjligheten till att röra på sig i skolan.
11.44
Att sätta in åtgärder mot barn fetma är bra men detta förslag riskerar att det skapas hets , stress bland de som är överviktiga och i slutänden risk för mobbning.
Däremot är det viktigt att man tar en diskussion ned föräldrarna, att man ökar mängden motion/idrott/gymnastik i skolan.
Tror att man kommer längre med förebyggande info än att mäta bukomfång.
11.44
Även om avsikten är god så hjälper det inte med att bara konstatera att de är överviktiga; både föräldrar och barnen själva är troligen medvetna om att de lider av fetma. Problemet är att motivera dem att ta sig ur det. TV-spel är roligare än idrott för vissa. Vardagsmotion blir mindre vanligt. Föräldrarna har inte tid eller kunskap att skapa en lämplig livsstil för barnen.

Om sjukvården även tar ansvar för att skapa ett individbaserat mat- och träningsschema för hela familjen baserat på biologi, intressen och ekonomi där man satsar på att få föräldrarna med på tåget så kan det fungera. Annars är det bara ett onödigt ingrepp i elevernas integritet som kan komma att leda till ökad mental ohälsa.
11.44
Nästa förslag bli väl att mäta skallarna.
11.51
Ok!
11.56
Det finns ett flertal problem med att föreskriva mer idrott och rörelse i skolan.

För det första så med mindre än att vi minskar tiden för andra ämnen så kommer barnens tid i skolan öka.

För det andra så är idrotten i skolan inte individanpassad och även om teoretiska kunskaper om kost och hälsa ingår så sträcker de sig inte till praktiska moment utöver idrottsutövning. Eleverna kan inte laga sina egna måltider baserat på deras fysiologi i skolan.

För det tredje så är ett återkommande problem i skolan att elever hoppar över idrotten p.g.a. den sociala status som tillskrivs atleticism och en attraktiv fysik. De som behöver mest motion kommer ständigt att "vara sjuka" eller "glömma sina idrottskläder" för att undvika att skammen av att inte kunna prestera på idrotten eller de fysiska momenten.

För det fjärde så skulle skolans insatser, om än bidragande till en hälsosam livsstil, inte vara tillräckliga för att motverka en stillasittande fritid och ohälsosam diet i hemmet.

Övervikt är inget som institutioner ensamt kan få bukt med: det kräver ett samarbete mellan stat, kommun, landsting, institutioner, föreningar och - framför allt - hemmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer