Gerd Almquist-Tangen, hälso-och sjukvårdsstrateg samt forskare vid Göteborgs universitet, ger tre tips på hur risken för barnfetma kan minskas. Foto: SVT

Tre tips på hur kan minska risken att ditt barn drabbas av fetma

Uppdaterad
Publicerad

Redan från födseln finns saker som föräldrar kan göra i vardagen för att förebygga att barnen drabbas av fetma. Det menar forskaren och hälso-och sjukvårdsstrategen Gerd Almquist-Tangen, som under många år forskat på barnfetma. I klippet delar hon med sig av sina bästa tips.

Sedan 70-talet har förekomsten av barnfetma ökat i Sverige. Särskilt under slutet på 90-talet och början av 00-talet rusade siffrorna rejält. Nu har läget stabiliserats på en hög nivå där cirka 18 till 20 procent av barn och ungdomar är överviktiga. 3 till 4 procent har fetma.

– Det kan leda till en ökad risk för hjärt-kärlproblematik och vissa cancerformer i vuxen ålder. Barn med fetma har svårare att röra på sig, får ont i knän och kan drabbas av psykisk ohälsa. De hamnar utanför väldigt lätt och det märker man redan i förskoleåldern, säger Gerd Almquist-Tangen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.