Den pilot som i november förra året körde in i elledningar på Västkustbanan och kraschade strax efter att ha lyft från Fjärås flygfält frias från brottsmisstankarna. Foto: SVT

Pilot frias efter krasch i Fjärås

Publicerad

Den pilot som i november förra året körde in i elledningar på Västkustbanan och kraschade strax efter att ha lyft från Fjärås flygfält frias nu från brottsmisstankarna av Varbergs tingsrätt.

Piloten som är hemmahörande i Sörmland, var åtalad för vårdslöshet i flygtrafik. Trots dåliga väderförhållanden och med begränsad sikt valde piloten att flyga planet. Enligt åtalet fick piloten inte planet att lyfta tillräckligt och flög därefter in i en kontaktledning över västkustbanan.

Tingsrätten konstaterar att piloten förvisso lyfte i snöfall, försämrad sikt och en vindstyrka som översteg vad hans ultralätta flygplan var anpassat för. Men att oaktsamheten inte är att beteckna som grov, vilket krävs för att dömas för vårdslöshet i flygtrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer