Foto: TT

Pojkarna frias för Deromemordet – igen

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i tingsrätten så frias de 14-åringarna pojkarna, som varit misstänkta för det så kallade Deromemordet, i hovrätten.

Det är hovrätten för västra Sverige i Göteborg som efter tre förhandlingsdagar nu kommit med sin dom. Och eftersom pojkarna skyller på varandra så går hovrätten helt på tingsrättens linje.

I domen skriver man: ”Hovrätten ansluter sig i alla delar till de bedömningar som tingsrätten har gjort och som leder fram till slutsatsen att åklagaren inte har uppfyllt sin bevisbörda. Bevistalan för mord ska därför ogillas”.

Deromemordet

Man utesluter samtidigt om att det skulle kunna röra sig om en alternativ gärningsman.

Åklagaren: ”Klart problematiskt”

Klas Lundgren är en av två åklagare som drivit fallet i både tings- och hovrätt. Han menar att det har varit svårt att få full klarhet i vad det var som skedde under gärningstillfället.

– Vi har ju varit hänvisade till pojkarnas berättelse och de fynd som gjordes på platsen. Med fynden har det varit svårt att dra några exakta slutsatser och när pojkarna sedan skyller på varandra så är det ju svårt, säger han.

Men hur problematiskt är det att man kan komma undan med mord genom att skylla på varandra?

– Det är klart att det är problematiskt, men frågan är ju hur man ska lösa problemet? Det hade ju varit att göra om i lagstiftningen och då skulle det ju räcka att man varit på en brottsplats för att bli dömd för själva brottet. Det tycker inte jag låter så tilltalande heller.

Klas Lundgren har inte mandat att överklaga hovrättens dom till högsta domstolen utan det är i så fall riksåklagaren som tar sig an fallet.

Misstänktes redan samma dag

Det var förra sommaren som en 65-årig man attackerades i sitt hem i Derome utanför Varberg. En attack som slutade med att mannen på ett mycket brutalt sätt miste livet.

Vid den rättsmedicinska undersökningen fann man bland annat stick- och skärskador på mannens hals, rygg och fötter och omfattande krosskador på ansikte och skalle.

Redan samma dag riktades misstankarna mot de då 13-åriga pojkarna efter vittnesuppgifter och fynd som gjorts i närheten av brottsplatsen.

Riskerade inte straff

I både tingsrätten och hovrätten har åklagaren fört en så kallad bevistalan mot pojkarna. Bevistalan är något som en åklagare kan väcka när barn under 15 år misstänks för att ha begått ett grovt brott.

Bevistalan är till för att i en domstol klargöra hur ett brott har gått till. Pojkarna har inte riskerat något straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet