Hemvärnet och Missing people söker efter 12-åringen. Foto: ANDERS ANDERSSON/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Polisen: ”Leta igenom era uthus, bilar och andra ställen”

Uppdaterad
Publicerad

En tolvårig pojke med Downs syndrom försvann från en adress i Falkenberg vid 17-tiden på tisdagen. På torsdagsmorgonen var han fortfarande försvunnen och polisen utreder händelsen som misstänkt människorov.

Den 12-årige pojken var ute med hunden vid femtiden på tisdagen men återkom aldrig från promenaden. Han uppges ha varit klädd i klarblå jacka med luva och svarta skor med reflex vid försvinnandet. Han är blond och cirka 140 centimeter lång.

– Det kan vara så att han har svårt att hitta hem. Han har ju ett handikapp, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson till SVT i en intervju under onsdagsförmiddagen.

Men under onsdagseftermiddagen ändrade polisen rubriceringen av pojkens försvinnande till misstänkt människorov. Detta eftersom man inte vet hur han försvunnit.

Stor spridning på facebook-inlägg

Under tisdagskvällen valde Falkenbergspolisen att ta hjälp av sociala medier i ett försök att hitta pojken – med uppmaningen ”Nu behöver vi din hjälp”. Inlägget engagerade snabbt ett stort antal människor och på onsdagsförmiddagen hade inlägget delats runt 65 000 gånger.

– Vi kan naturligtvis inte låta bli att fråga den bästa polisen i samhället: Allmänheten, säger Stefan Gustafsson.

Redan på tisdagskvällen hittades hunden men pojken var fortsatt försvunnen.

Sökte i tågtunnel

Vid halv tiotiden på onsdagen fick polisen upp en helikopter i luften över Falkenberg. Tågtrafiken stoppades och tågtunneln under Tröingeberg genomsöktes utan resultat.

– Sökområdet är i nuläget hela Falkenbergs stad. Vi har inget konkret att gå på. Några tips har vi fått men vi tar gärna emot fler, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Sökande sker metodiskt och olika områden genomsöks eftersom.

– Vi vill gärna att boende i Falkenberg med omnejd går ut och tittar i genom sina uthus och andra byggnader. Pojken kan ha gått in och lagt sig eller gömt sig på något ställe, säger Peter Adlersson.

– Vi har kontaktat alla sjukhus, bussbolag och tågbolag runt omkring. Men vi har inga spår, säger Peter Adlersson.

Enligt uppgifter till polisen har pojken varit försvunnen tidigare.

– Han har varit borta under kortare stunder men inte alls på det här viset. Vid de tillfällena har han kommit till rätta ganska snabbt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Räddningstjänsten dök i Ätran

Natten mot torsdag sökte räddningstjänsten genom ån Ätran, men under torsdagsmorgonen var 12-åringen fortfarande försvunnen.

– Räddningstjänsten har varit och dykt vid Hertings gård men inte hittat något, säger polisens vakthavande befäl Per Sahlgren.

Även under kvällen och natten har helikopter sökt efter pojken med värmekamera. På marken har pådraget fortsatt varit stort.

– Ungefär 1 000 personer har sökt efter pojken, vi har haft ett stort antal polisbilar, hundpatruller, militärer och frivilliga från Missing people som sökt efter honom. Nu väntar vi in nya resurser, säger polisens vakthavande befäl Per Sahlgren.

Organisationen Missing People uppger att insatsen är deras största någonsin i Sverige.

– Det är konstaterat att det här är våra största sökinsats. Vi har haft över 2 000 unika sökare, säger Therese Jigfjord, pressansvarig för Missing people.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-åring drunknad i Falkenberg

Mer i ämnet