Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sökinsatsen fortsätter efter 12-åring – dykare har sökt i å Foto: Oskar Jönsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Borta i över två dygn – fortsatt intensivt sökande

Uppdaterad
Publicerad
Sökinsatsen efter den försvunne tolvåriga pojken med Downs syndrom från Falkenberg fortsätter. Polisen uppger att flera fynd gjodes under natten till torsdagen – men man vill inte gå in på vad.
– Polisen fokuserar nu sitt sökande till ån Ätran, sa Oskar Jönsson, SVT:s reporter på plats.

Tolvåriga pojken har saknats i över två dygn sedan han vid 17-tiden i tisdags var ute och promenerade med sin hund. Hunden kom hem, men inte pojken.

På torsdagskvällen fanns inget nytt besked att lämna från polisen mer än att det råder flygförbud över Falkenberg sedan lunchtid. All typ av flygfarkoster, även drönare, modellflyg och skärmflyg får inte användas då det kan försvåra polisens eftersökning.

Fynd har gjorts

På torsdagsmorgonen meddelade polisen att flera fynd har gjorts under natten, men vad för fynd vill man inte gå in på, inte heller om de kopplas till pojken.

– Det görs löpande fynd. Så fort det anträffas något som kan tänkas ha med pojken att göra så åker vi dit och hämtar det. Men än så länge är det inget som styrker någon brottsmisstanke, sa Jenny Widén, presstalesperson vid polisen, till SVT Nyheter.

Under natten till torsdagen dök också räddningstjänsten i delar av Ätran, som rinner igenom Falkenberg, men utan resultat. Under torsdagen har polisen fokuserat sitt arbete kring just Ätran och sökt i vattnet med både dykare och båt.

– Man söker av bit för bit för att se om det finns någonting här i jakten på försvunne pojken, sa SVT:s reporter Oskar Jönsson som är på plats i Falkenberg.

Inga indikationer på brott

Sökarbetet utgår från Falkenberg, men för att inte utesluta att pojken rört sig från området har kommunala färdmedel som buss, tåg och taxi kontaktats av polisen för att hålla utkik.

Sedan i onsdags utreds händelsen som misstänkt människorov. Genom att rubricera försvinnandet så har polisen större befogenheter att exempelvis göra husrannsakan i jakten på att hitta den tolvåriga pojken.

Däremot finns det inga indikationer på att han faktiskt ska ha utsatts för något brott, enligt polisen. Det finns heller inga teorier om vad som kan ha hänt pojken, men polisen och Missing People söker av område för område.

Vill ha tips från allmänheten

När pojken försvann i tisdags var han klädd i en klarblå jacka med luva och svarta skor med reflex. Han har blont hår som går till öronen och är cirka 140 centimeter lång med smal kroppsbyggnad. Den som vet något om pojken uppmanas att höra av sig till polisen.

– Vi ska hitta honom. Vår förhoppning är att han ligger inne någonstans och gått och har gömt sig. Så vi och polisen uppmanar hela Falkenberg att man verkligen genomsöker sin tomt ordentligt, sa Therese Jigfjord, från Missing People.

Sökinsatsen är enorm och militär, polisen, Missing People och frivilliga deltar, även hundar och helikopter har använts. Enligt Missing people är det här organisationens största sökinsats någonsin.

– Vi har över 2 000 unika sökare som kommit och hjälpt till. Verkligen hela Falkenberg har ställt upp, sa Jigfjord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-åring drunknad i Falkenberg

Mer i ämnet