Polisen: ”Jag rädd för att det är en utopi”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Palmgren, som är polisområdeschef för Halland, bekräftar att det är svårare för polisen att hålla koll på landsbygden. Den bakomliggande orsaken är brist på både resurser och tid.

 – Det som den här gatuköksägaren säger är ju sant. Det är mer utsatt och det är svårt för polisen att bevaka platser som ligger avsides, säger Mats Palmgren.

”Inte möjligt”

SVT Nyheter Halland har dels varit i kontakt med Mats-Ola Nilsson i Vallberga, vars verksamhet utsatts för inbrott vid flera tillfällen de senaste åren. Vi har också träffat regionchefen på organisationen Företagarna i Halland – Marie Axtelius – som menar att många av hennes medlemmar upplever oro. Båda vill att det i framtiden ska finnas en polis i varje eller varannan by på landsbygden för att förbättra tryggheten.

Val 2018 – #dinröst

– Det skulle jag också vilja, men jag ser tyvärr inte att det är möjligt. Inte i det korta perspektivet och inte i det långa heller. Jag är rädd att det är en utopi, säger Mats Palmgren.

Lokalsamhället måste organisera sig

Han tillägger att det är allmänt känt att det redan är brist på resurser inom polismyndigheten. Målsättningen är att de ska bli fler, men när de väl tillsätts tror Mats Palmgren inte att alla önskemål kommer kunna tillgodoses.

– Det första man får göra som företagare är att kontroller och försäkra sig om att man gjort allt man kan. Det andra är att lokalsamhället organiserar sig så att vi sen kan stötta dem. Det är nyckeln till framgång i det här, säger Mats Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet