• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping. Läs mer

Polisen: ”Många erkänner att cannabis inte är bra, men man tar det med en axelryckning” Foto: TT

Polisen oroad över ökad droganvändning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är oroad över den normaliserade synen på droger.
– Man ser inte den större bilden, säger Henrik Svensson, gruppchef för spaningsgruppen i Falkenberg.

Polisen beskriver missbruket av cannabis som ett konstant och stort problem hos. Henrik Svensson, gruppchef för spaningsgruppen i Falkenberg, är oroad över utvecklingen i Halland.

– Det är mer normaliserat att använda cannabis. Men det gäller även andra droger – det är inget skamfullt i att ta kokain längre, säger han.

Föräldraansvar

Polisen besöker skolor och för en dialog med såväl elever som lärare. Men det är föräldrar och vänner som har den viktigaste uppgiften – att inte blunda för problemet.

Henrik Svensson berättar att när ärendet väl når polisen har missbruket ofta pågått under en lång tid, och är svårare att bryta.

Liberal syn

Under de senaste tio åren har dessutom priserna på droger sjunkit dramatiskt, samtidigt som tillgången har ökat.

Hur upplever du ungdomarnas syn på cannabis?

– Den är väldigt liberal. Det är många som erkänner att det inte är bra, men man tar det med en axelryckning. Man ser inte den större bilden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer