Leif GW Persson har kritiserat Hallandspolisen för hur de hanterat oförklarliga dödsfall. Nu skärper Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, rutinerna. Foto: SVT/Pressbild polisen

Polisen skärper rutiner efter hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått skarp kritik från bland annat kriminologen Leif GW Persson för att inte ha hanterat oförklarliga dödsfall på rätt sätt skärper nu Mats Palmgren, som är polisområdeschef i Halland, rutinerna.

Flera fall där polisen till en början sett händelsen som ett oförklarligt dödsfall har fått stor uppmärksamhet och kritik. Det har fått Hallandspolisen att agera och vilja förändra sina metoder framöver. Det gäller bland annat Robin som hittades död i skogen i Ullared, Anna som hittades död vid som bostad i Falkenberg och även mordet på Albin i Halmstad.

– Kritiken är så pass allvarlig och konkret att den inte går att avfärda. Hela vår trovärdighet bygger på att vi gör rätt val, säger Mats Palmgren till SVT Nyheter Halland.

Utgick från olycksfall

I samtliga fall utgick polisen från att personerna dött på grund av olycksfall, alternativt frusit ihjäl. Det har i sin tur påverkat polisens hantering av fyndplatsen och arbetet med att säkra upp spår efter eventuella förövare. Detta har initialt inte gjorts alls eller först i ett senare skede.

Något som kan ha stor betydelse för det fortsatta polisarbetet och möjligheten att hitta en eventuell gärningsman.

– Jag har haft samtal med halva polisstyrkan om våra rutiner och kommer att fortsätta det arbetet, säger Mats Palmgren.

Bett om ny granskning av Robinfallet

Mats Palmgren har även gjort en förfrågan hos polisen i Västra Götaland om de kan granska Robin-fallet på nytt.

– Om man inte är part i målet kan man se på det med andra ögon. Då kan vi se om det begåtts några fel av oss.

Tror du det?

– Det är inget jag själv ska utreda.

Robin hittades död i april 2016, utan ytterkläder och skor, i en vattensamling i skogen utanför Ullared. Detta efter att ha hälsat på en kamrat i området. Här gjorde polisen ingen avspärrning av fyndplatsen och avskrev dödsfallet som en olycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.