Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet region Väst. Foto: SVT / TT

Därför utreds Anna Spång-Lyngs död som misstänkt mord – igen

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång utreds Anna Spång-Lyngs död på en gård utanför Falkenberg som misstänkt mord. Nu förklarar polisen varför de valt att gå tillbaka till den ursprungliga brottsrubriceringen.

– Jag förstår att det blivit uppmärksammat att vi omrubricerat, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet i region Väst.

Efter att 32-åriga Anna Spång-Lyng hittades död på en gård utanför Falkenberg för ett drygt år sedan misstänkte polisen till en början mord. Så småningom lades utredningen ned och utåt kommunicerades att det snarare pekade mot en fallolycka.

LÄS MER: ”Otrolig lättnad” – Anna död utreds igen

Anna hittades död på gård

Efter att Leif GW Persson i SVT:s Veckans brott i slutet av oktober riktat kritik mot polisutredningen återupptogs den av nya utredare och på tisdagen blev det officiellt att brottsrubriceringen nu ändrats tillbaka till misstänkt mord.

– Jag förstår att det blivit uppmärksammat att vi omrubricerat men jag vill vara tydlig med att säga att det här handlar om att vi med den här rubriceringen får fler verktyg i vår verktygslåda, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet i region Väst.

Ingen misstänkt

Helena Trolläng vill inte gå in på om nya uppgifter dykt upp efter det att utredningen återupptogs och hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Men det finns ingen misstänkt i nuläget.

Hur ser du på att omrubriceringen kan väcka känslor hos anhöriga?

– Det är generellt viktigt att polisen inte bedriver sitt arbete utifrån de anhörigas känslor. Vi vill inte göra det jobbigare för dem men vi kan inte ha det som en av grunderna när vi fattar beslut om vilka utredningsåtgärder vi ska vidta, säger Helena Trolläng.

LÄS MER: Mordutredning återuppväckt

Polisen håller dock anhöriga till Anna Spång-Lyng underrättade med information under utredningens gång så långt det är möjligt.

– Jag tror alla förstår att även om det är viktigt att respektera anhörigas känslor så måste vi nu vända på alla stenar. Självklart för att familjen ska känna sig trygga men också för att vi som organisation ska känna att vi gjort allt vi kan, säger Helena Trolläng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna hittades död på gård

Mer i ämnet