Anna Spång-Lyng hittades död på Gits gård uranför Falkenberg i oktober 2016. Foto: Privat och SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen slängde bevis från Annas dödsutredning

Publicerad

Polisen slängde bevismaterial från utredningen om Anna Spång-Lyngs död när den första utredningen lagts ner. Bland annat slängdes nagelskrap från Anna, cigarettfimpar och den planka som låg på Anna när hon hittades. Rätt, menar polisen. ”Omdömeslöst”, säger målsägandebiträdet.

 – De har slängt bort teknisk bevisning som hade varit värdefull att analysera. Jag menar att man bryter mot arkivbestämelserna, säger Anton Strand, familjens målsägandebiträde.

Anton Strand säger att den första utredningen som gjordes om Anna Spång-Lyngs död lades ner mot bakgrund av att den skulle kunna öppnas upp igen. Nu ifrågasätter han poängen med det.

– Vad skulle det vara för vits med det när man slängt spåren? Det är ett direkt felaktigt agerande och dessutom fullständigt omdömeslöst, säger han.

Mejlkonversation bekräftar slängda bevis

I en mejlkonversation mellan polisens utredare Urban Svahn och Anton Strand bekräftas uppgifterna om att bevismaterial slängts. I konversationen argumenterar polisen för att det var rätt att slänga bevisen, eftersom utredningen var nedlagd.

–  Man ska inte behålla bevisen om man inte bedriver en förundersökning. Det finns inget syfte med det, säger Urban Svahn.

Men Anton Strand hävdar i mejlväxligen att Falkenbergspolisen kände till att att en överprövning av nedläggningen var aktuell och att inget bevismaterial därför skulle ha gallrats bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna hittades död på gård

Mer i ämnet