Git Spång berättar att det var på hennes och Viggo Lyngs initiativ som de hördes av polisen i mordutredningen gällande deras dotters, Anna-Spång Lyng, död. Foto: Privat och SVT

Föräldrarna hörs efter Annas olösta dödsfall – efter 19 månader

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan deras dotter hittades död på deras gård utanför Falkenberg för drygt ett och ett halvt år sedan har föräldrarna Git Spång och Viggo Lyng förhörts som målsägande av polisen i den återuppväckta mordutredningen.

32-åriga Anna Spång-Lyng hittades liggandes död utomhus på Gits gård utanför Falkenberg i oktober 2016. Polisen avskrev tidigt fallet som en olyckshändelse, vilket i efterhand mött kritik från flera håll. Inte minst från föräldrarna själva, som menar att det aldrig gjordes någon grundlig teknisk utredning initialt.

Bland övriga röster som kritiserat Hallandspolisen finns kriminologiprofessorn Leif GW Persson och tidigare kriminalteknikern Sonny Björk.

Anna hittades död på gård

Blev en mordutredning igen

Efter kritiken återupptogs utredningen i oktober 2017 av nya utredare på en specialenhet inom polisen i väst. Sedan dess har fallet utretts som ett misstänkt mord.

På tisdagen förhördes Anna Spång-Lyngs föräldrar i utredningen som målsägande med ett målsägandebiträde för första gången sedan Anna hittades död.

– Det kom till på vårt initiativ, inte på polisens. Vi ville berätta om den hotbild som fanns mot Anna, säger Git Spång.

Git Spång kan i det här skedet inte gå närmare in på vad i hotbilden bestod av, men både hon och Viggo Lyng är övertygade om det kan ha med Annas död att göra.

Besked väntas snart

Ett besked om vad nuvarande utredning kommit fram till väntas i början av nästa vecka, enligt polisens förundersökningsledare, Urban Svahn.

– Det är alltid svårt att utreda sådant här i efterhand men vi ska nog komma fram till ett bra beslut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna hittades död på gård

Mer i ämnet