Git Spång var den som hittade Anna Spång-Lyng liggandes död på marken på gården. Foto: Privat och SVT

Utredningen om Annas död läggs ner – för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom beskedet att polisen lägger ner den återuppväckta utredningen om Anna-Spång-Lyngs död. ”De utredningsåtgärder som har vidtagits visar att Anna med stor sannolikhet genom en olyckshändelse har fallit från taket”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Git Spång hittade sin 32-åriga dotter Anna Spång-Lyng död på marken, med en planka på ryggen, hemma på gården utanför Falkenberg den femte oktober 2016. En förundersökning gällande mord inleddes i polisområde Halland då det till en början inte gick att utesluta att Anna hade blivit utsatt för brott.

Polisen i Halland har kritiserats för att Annas dödsfall tidigt skrevs av som ett olycksfall. Bland annat har kriminologiprofessorn Leif GW Persson kallat utredningsarbetet för ”slafsigt”, och att det fanns flera frågor obesvarade.

Anna hittades död på gård

Öppnades igen

Efter kritiken plockades utredningen upp igen, av den regionala utredningsenheten på polisen i väst. Det här var i oktober 2017 och ärendet rubricerades då återigen som mord.

– Jag förstår att det blivit uppmärksammat att vi omrubricerat men jag vill vara tydlig med att säga att det här handlar om att vi med den här rubriceringen får fler verktyg i vår verktygslåda, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet i region Väst, till SVT Nyheter Halland i samband med att utredningen öppnades igen.

”Spel för galleriet”

55 nya förhör hölls och Rättsmedicinalverket gav förtydliganden till de prover som togs vid obduktionen. Den samlade bedömningen av utredningenvisar att Anna Spång-Lyng med stor sannolikhet genom en olyckshändelse har fallit från taket.

Och på torsdagen presenterade därför polisen ett pressmeddelande i vilket det framfördes att utredningen om Annas död läggs ner, igen.

– Det är för jävligt, sa Git Spång inför att beslutet offentliggjordes.

– Det här har bara varit ett spel för galleriet, menar Git Spång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna hittades död på gård

Mer i ämnet