Polisen i Halland har underrättelseinformation på att internationella stöldligor specialiserade på GPS-utrustning i traktorer och andra jordbruksfordon rör sig i regionen och skickar varning till allmänhet på landsbygden. Foto: SVT Arkiv/Facebook

Polisen varnar för GPS-liga på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottsligor specialiserade på GPS-utrustning till traktorer och skördetröskor kan vara på gång att slå till på halländska landsbygden.

– Vi har indikationer på att vissa människor rör sig i vårt område, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Varberg.

I olika delar av landet har det de senaste åren varit stöldvågor där lantbruksföretag blivit av med värdefull GPS-utrustning från bland traktorer, tröskor och andra lantrbruksmaskiner.

– Vi har haft återkommande stölder på landsbygden under året av olika karaktär, bland annat av GPS-utrustning från lantbruksmaskiner, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Varberg.

Har fått underrättelseinformation

Polisen i Varberg går nu ut via sociala medier och varnar allmänhet på landsbygden för att internationella stöldligor specialiaserade på lantbruksfordon och verktyg kan vara på gång att slå till i regionen.

– Vi har fått underrättelseinformation om att det kan vara så, säger lokalpolisområdeschef Anders Wiss.

Vad den informationen bygger på vill han inte gå närmare in på.

”Ovanliga” iakttagelser

Polisens uppmanar allmänheten att vaksam runt platser där lantbruksfordon och verktyg förvaras.

”Vi är angelägna om att få in tips på bilar och personer som kan ses i områden utan uppenbart ärende. Notera registreringsnummer, signalement och övriga iakttagelser som ni uppfattar som ”ovanliga” och rapportera dessa till polisen” skriver Polisen i Varberg i sociala medier under fredagen.

Vid tidigare stölder har har brottsligor som färdat i skåpbilar dokumenterats. I vissa fall har hus eller stugor på avskilda platser på landsbygden hyrts och fungerat som samlingslager för stöldgodset innan det transporteras ut ur landet, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.