22 ensamkommande i Varberg berördes av nya gymnasielagen. Politikerna i Varberg är oense om att låta dessa personer studera i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Foto: SVT

Oenighet i Varberg kring ensamkommande och studier

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av kommunerna i Halland låter inte ensamkommande, som fyllt 18 år, studera på gymnasiet medan de väntar på ett beslut om uppehållstillstånd. Men i Varberg vill oppositionen ha en ändring på det här och vill att frågan tas upp på nytt.

– De har kämpat och visat att de verkligen vill och vi vet att vi behöver arbetskraft. Vi har investerat jättemycket pengar redan i de här ungdomarna och att inte ta tillvara på det är för mig obegripligt och omänskligt. Jag önskar att Varbergs kommun kunde se lite utanför lagarna, säger Jeanette Qvist (S), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Varberg. 

Enligt Jeanette Qvist fick Barn- och utbildningsnämnden i Varberg i slutet av augusti veta att 22 ensamkommande var berörda av nya gymnasielagen. 13 av dem var dessutom behöriga till ett nationellt program.

gymnasielagen

Hänvisar till regelverk

Men i väntan på ett uppehållstillstånd låter Varbergs kommun inte dessa ungdomar att börja gymnasiet. Ledande politiker hänvisar i stället till Migrationsverket.

– Det allra bästa hade varit om Migrationsverket haft en skyndsam hantering och gjort avgörande om vem som får permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd, säger Micael Åkesson (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Varberg. 

Är det inte bättre att låta personerna få studera så att de kommer in i samhället i stället för att få vänta?

– Jo, det klart att det hade varit det allra bästa. Men nu är regelverket så att man ska ha ett uppehållstillstånd eller ett tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna komma in på antingen ett gymnasieprogram, ett introduktionsprogram eller på vuxenutbildningen, säger Micael Åkesson (M).

Inget hinder

Enligt Skolverket finns det inget som hindrar kommunerna att låta ensamkommande som fyllt 18 år att gå på gymnasiet, i väntan på ett beslut om uppehållstillstånd.

I klippet ovan ser och hör du vad politikerna vill i frågan kring ensamkommande och studier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet