Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) och oppositionsrådet Anneli Andelén (C) berättar om tankarna kring vägarna och varför det inte sker några stora förändringar trots att det diskuterats länge. Foto: SVT

Politikerna överens – vägarna till Ullared måste byggas ut

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs ledande politiker är överens om att det krävs stora åtgärder för att motverka problemen på väg 153 och 154 som leder till Sveriges största besöksmål i Ullared. Helst skulle de vilja ha 2 +1 vägar för att få ner på antalet farliga omkörningar.

Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) och oppositionsrådet Anneli Andelén (C) är överens. Stora satsningar måste göras på vägarna till Ullared.

– Jag har kört den här vägen i många år och det är just omkörningar som är det luriga, säger Anneli Andelén (C), på plats vid väg 154.

Sveriges osäkra kurvor

Främst vill de öka säkerheten på väg 153 och 154 men genom 2+1 vägar vill politikerna även få upp trafikflödet. Det menar att varuhuset i Ullared hade kunnat ha ännu högre tillväxt med en väg som har större kapacitet.

– Vi hade kunnat få in fler skattekronor till kommunen och fler människor hade kunnat få ett jobb om vi hade haft en bättre väg, säger Per Svensson (S).

”Gäller att vi får statliga pengar”

I Region Hallands infrastrukturplan för åren 2022 till 2029 finns 160 miljoner kronor avsatta för väg 153 och 154.

Vägarna fanns däremot inte med i regeringens nationella plan som  sträcker sig fram till 2029.  En satsning som omfattar 700 miljarder kronor.

Falkenbergspolitikernas ambition att få till en 2+1 väg ser ut att vara långt borta. Trafikverket beräknar att ett sådant projekt kostar omkring en miljard.

– Det gäller att vi får statliga pengar för kommunen kan inte finansiera ett sådant här stort projekt, säger Anneli Andelén (C).

I klippet ovan berättar politikerna hur de tänker kring vägarna och varför det inte sker några stora förändringar trots att det diskuterats länge. Nedan kan du höra vad Trafikverket kommenterar förslaget med 2+1 väg till Ullared.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet