Gekås vd, Boris Lennerhov, är kritisk till att vägarna inte har förbättrats genom åren. Foto: SVT

Boris om olycksdrabbade vägarna till Ullared: ”Det är lite pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots miljontals besökare varje år är vägarna till Ullared i Falkenbergs kommun dåliga och olycksdrabbade. Gekås VD Boris Lennerhov har påpekat detta under många år och är än i dag kritisk.

SVT Nyheter Halland har den senaste tiden granskat länets dåliga vägar och det har väckt kraftiga reaktioner och stort engagemang hos våra tittare och läsare. Två av vägarna som har diskuterats är väg 153 och 154 till och från Ullared. Vägarna är olycksdrabbade och slitna och inte dimensionerade för den mängd trafik som går där.

– Trots den utvecklingen som har varit har det inte gjorts något på trettio år, det är lite pinsamt, säger Boris Lennerhov,vd.

Han har försökt att påverka politiker och tjänstemän i många år att göra något åt vägarna. Redan 2011 gick Boris Lennerhov ut i HN och erbjöd Trafikverket att låna 100 miljoner räntefritt för att få ordning på vägarna. 

– Jag har försökt att lobba i frågan i många år. Trafikutskottet, riksdagsmän och Handelskammaren har varit på besök, men vi har inte nått fram tydligen.

Ullared är inte prioriterat enligt Boris Lennerhov

Boris Lennerhov pekar på andra dyra infrastrukturprojekt som har svalt mycket pengar, så som Varbergstunneln och att mindre projekt då blir utan. Han har förståelse för att sådana projekt kostar, men menar att det är en fråga som handlar om skillnaden mellan stad och landsbygd.

– Alla pengar går till de stora tunga projekten. Då finns det inga pengar kvar och då flyttar man det till nästa tioårsplan. De här vägarna var med på listorna för 20 år sedan, men det finns väl inte tillräckligt med väljare där vägarna ligger. Då åker man ner i prioriteringslistan.

Trafikverket har inga planer på att bygga om vägarna

Ledande politiker i Falkenberg har nu gått ut med att de vill se 2+1 väg till Ullared för att öka säkerheten och trafikflödet, men det finns inte alls med i Trafikverkets planer.

– Det viktigaste argumentet i min värld är säkerhetsfrågan för de som bor längs vägen. Att de inte kan använda vägen för att cykla och gå och transportera sig på andra sätt. De är bortglömda, säger Boris Lennerhov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet