Artisten Per Gessle, kocken Lisa Lemke och landslagstränaren Janne Andersson är tre av de nominerade. Foto: SVT

Premiär för årets hallänning: ”Man ska få vara lite stolt”

Publicerad

För första gången kommer årets hallänning att utses. Hallänningarna själva kommer få rösta fram vem de tycker representerar Halland bäst, eller vilka de mest tycker om.
– Man kanske röstar på den som ligger närmast hjärtat, säger initiativtagaren Canita Dagård vd på Marknadsföreningen Halland.

Nu är det upp till hallänningarna att avgöra vem som representerar länet på bästa sätt. Det är första gången som prisutdelningen sker i Halland, men finns sedan tidigare i andra län som i Skåne. Canita Dagård är vd för Marknadsföreningen Halland och berättar om hur idén uppstod.

Canita Dagård står bakom initiativet till ”Årets Halländare”. Foto: Privat

– Vi utsåg ju årets markandsförare förra året, så varför ska vi inte ha årets hallänning? Styrelsen tyckte att det var en kanonidé och vi har redan fått väldigt mycket respons.

40 unika förslag

Det är totalt sex nominerade på listan, däribland Linnea Henriksson och Per Gessle. Men totalt fick de in runt 40 förslag på vilka som skulle kunna representera länet.

– Det var jättesvårt att välja ut, men vi fick tänka lite på att representera olika genrer och kanske aktualitet för just 2019.

”På tiden att få vara lite stolt”

I kriterierna för att få bli nominerad ska man bland annat ha gjort PR för Halland och verkat offentligt, och i huvudsak gett en bra bild av Halland.

– Det är på tiden att man ska få känna sig lite stolt! Få vara lite Hallandspatriotisk och gå ifrån Jantelagen lite grann, säger Canita Dagård.

Vem som blir vinnaren kommer att hållas hemligt fram tills prisutdelningen den 19 december på Halmstad Arena. När vinnaren är utsedd kommer man sätta upp ett foto på vinnaren på Halmstad flygplats, och tanken är att man ska fortsätta sätta upp foton på framtida vinnare.

De nominerade för Årets Hallänning

Visa

De som är nominerade till årets hallänning är:

  • Janne Andersson – landslagstränare för herrarnas fotbollslandslag
  • Linnea Henriksson – artist, aktuell som programledare för Melodifestivalen 2020
  • Boris Lennerhov – vd för Gekås i Ullared
  • Kålle Gunnarsson – teaterprofil från Falkenberg
  • Per Gessle – artist
  • Lisa Lemke – kock, aktuell som programledare i SVT:s Timjan, tupp och tårta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer