Vårdcentralen tycker att de har nått taket för vad de två läkarna och fyra sköterskor kan hantera Foto: Mats Rydberg/TT

Pressad vårdcentral ber om listningsstopp för nya patienter

Publicerad

Ännu en vårdcentral i länet vänder sig nu Region Halland för att få godkänt på att sätta stopp för omlistning av patienter till kliniken.

Söndrumskliniken i Halmstad som är en del av Praktikertjänst anser att de nått taket för vad de två läkarna och fyra sköterskor kan hantera. Nu ökar väntetiderna för att få en läkartid.

– Vi har i dag 2 700 listade patienter och det har varit en stadigt ökande andel under de senaste åren, mellan 10 till 15 nya patienter per månad. Nu klarar vi inte mer om vi ska kunna erbjuda läkartider i rimlig tid för våra listade patienter, säger Mats Rydberg, en av läkarna.

Har nått en gräns

Han pekar på att det alltid är en pågående rörelse bland patienter att lista om sig. Skälen kan variera, men en orsak är att man inte anser att man får läkartid snabbt nog på den vårdcentral man är listad på. Men nu har situationen blivit akut på Söndrumskliniken, menar Mats Rydberg.

– Vi har nått en gräns men enligt avtalet med Region Halland måste vi fortsätta ta emot nya patienter enligt det fria vårdvalet. Men det blir inte bra för någon, inte våra patienterna och inte för vår personal, menar Mats Rydberg.

Förra året fick tre vårdcentraler i Varberg tillåtelse av regionen att ha listningsstopp under tre månader för att lösa en akut pressad patientsituation. 

Efterlyser tak för antal patienter per läkare

Mats Rydberg på Söndrumskliniken efterlyser ett tak för hur många patienter som är rimligt att en läkare på en vårdcentral klarar att hantera.

– Både i Danmark och Norge har man infört tak som begränsar antalet patienter per läkare, säger Mats Rydberg som hoppas på nya direktiv i

den utredning kring primärvården som just nu pågår på regeringens uppdrag och som ska vara klar våren 2020.

Regionen säger nej

Söndrumskliniken fick omgående svar från Region Halland.

-  Regionen har via brev meddelat att man inte tillmötesgår vår begäran om tillfälligt listningsstopp, tyvärr, berättar läkaren Mats Rydberg.

Hur ser du på det?

– Vi får acceptera det. Vi har ju ingått avtal där vi accepterat spelreglerna för att få bedriva vård. Om inte så kan regionen säga upp avtalet med oss, svarar Mats Rydberg

P4 Halland var först med att rapportera om denna nyhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer