Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det för livet på orten när skolan inte längre är en samlingspunkt? Jan Amcoff som är kulturgeografisk professor berättar i klippet ovan. Foto: SVT

Professor: Byar dör inte ut av skolnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga belägg för att en in- eller utflyttning sker i samband med att landsbygdsskolor lägger ner, enligt kulturgeografiska professorn Jan Amcott som i intervju med SVT svarar på frågor om hur landsbygden påverkas av en skolnedläggning.

Det har varit stora protester mot förslaget att lägga ner Genevadsskolan och Ahlaskolan utanför Laholm. Vilket SVT Halland har rapporterat om tidigare.

Hos byalaget i Laholm finns en oro att det kommer att påverka invånarantalet i byn, medan Jan Amcott, kulturgeografisk professor, hävdar att det istället är det lokala näringslivet som påverkas.

Jan Amcoff är professor vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala Universitet och svarar på vilka effekter en skolnedläggning kan ge lokalt.

Såhär svarade tre byalag hur de ser på en nedläggning av skolor i Laholms kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sjukt besviken på politikerna”. Hör tre byalag i klippet ovan om varför de tillsammans försöker stoppa nedläggningen av skolorna. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.