Ringhals reaktor 3 har stoppats efter okänt fel. Foto: TT

Reaktor 3 har stoppats på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftreaktor 3 på Ringhals utanför Varberg snabbstoppades under onsdagskvällen, efter ett okänt fel. Prognosen är att reaktorn ska vara i gång igen på nyårsafton.

Sedan snabbstoppet klockan 18.15 på onsdagen har reaktorn inte producerat någon el. Vad felet beror på är forfarande oklart och under torsdagförmiddagen pågick fortsatt felsökning. Enligt Ringhals påverkas inte säkerheten av stoppet.

Hur mycket elproduktion går ni miste om och kan det få någon påverkan?

– Vi tappar den elproduktionen som var tänkt att vi skulle producerat sedan i går kväll, men det är inte väsentligt. För oss är det viktigast att vi har en säker och stabil drift, säger Charlotta Eldelind, kommunikationschef  för Ringhals på torsdagsförmiddagen.

Tidigare var förhoppningen att felet skulle vara åtgärdat innan midnatt på torsdagen men nu har Ringhals meddelat att de behöver lite mer tid. Den nya förhoppning är att det ska vara åtgärdat på nyårsaftonen innan midnatt och Ringhals har under torsdagseftermiddagen meddelat elmarknaden Nordpool att de räknar med att Ringhals 3 kan producera el igen under fredagskvällen den 31 december.

Det är inte första gången i år som reaktorn har problem. I början av juni lossnade ett bränsleelement, vilket ledde till att reaktorn fick hållas avstängd under resten av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer