Nya numret ska avlasta vårdcentralerna och 1177. Nu söker vi pensionerade sjuksköterskor för att bemanna linjen, berättar utvecklingsstrategen Madelaine Gustafsson. Foto: Region Halland/ TT

Region Halland fixar eget coronanummer för att avlasta 1177

Uppdaterad
Publicerad

Med start måndag ska Region Halland erbjuda telefonservice för oroliga som har frågor om corona. Nu söker de pensionerade sköterskor som kan bemanna linjen.

Numret tas i bruk på måndag och tanken är att det ska hjälpa till att avlasta det höga trycket på vårdcentralerna och även nationella nummer för vårdfrågor som 1177 och 113 13.

– Det är väldigt högt tryck på telefonerna och därför startar vi upp den här extralinjen. Det är lätt att alla samtal om corona tränger undan samtal om vanliga sjukdomstillstånd, säger Madelaine Gustafsson, utvecklingsstrateg i närsjukvården i Region Halland.

Coronaviruset i Halland

Söker pensionerade sköterskor

Vid oro och frågor om corona uppmanas hallänningarna att istället slå en signal till det nya numret. Region Halland söker nu efter pensionerade sköterskor som kan bemanna linjen.

– Vi vill inte plocka av befintlig vårdpersonal som verkligen behövs på vårdcentralerna. Men det är legitimerade sjuksköterskor som ska besvara frågorna, säger Madelaine Gustafsson.

Har ni fått tag i några pensionärer?

– Ja, vi håller på att bygga bemanningen här.

Vad är det för frågor man kan ställa?

–  Det är rådgivning kring allt om corona. Extremt bra eftersom vi kan avlasta den andra sjukvården, säger Madelaine Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet