Region Halland ger ukrainska flyktingar vård som inte kan anstå

Uppdaterad
Publicerad

I Halland får flyktingar ”vård som inte kan vänta”, men man kan inte räkna med att få vård för exempelvis långvarig värk i ett knä. 

– Man kan inte förvänta sig att det sätts igång en stor utredning om det, säger Tommy Rydfeldt (L), regionpolitiker i Halland. 

I Halland får vuxna flyktingar från Ukraina vård som inte kan vänta, hälsoundersökningar, möjligheten att vaccinera sig och att få läkemedel utskrivna på recept. Samma regler gäller asylsökande från alla länder. 

– Det är rimligt att ge akut vård och nödvändig vård, men det är knappast rimligt att få helt nya tänder och sen avvisas man och så har skattebetalarna fått den kostnaden, säger Tommy Rydfeldt (L), vice ordförande i hälso- sjukvårdsutskottet i Region Halland.

Halland och kriget i Ukraina

Flyktingar utan visum får mer än akutvård

Barn på flykt har samma tillgång till vård som barn som är folkbokförda i regionen. Hittills har ungefär 700 flyktingar från Ukraina kommit till Halland och Region Halland har valt att ge mer vård än lagen kräver när det gäller ukrainska flyktingar som ännu inte sökt uppehållstillstånd.

Ukrainska medborgare har rätt att vara i Sverige i 90 dagar utan visum eller tillstånd, och under den perioden måste regionerna endast erbjuda akutvård. Men i Halland får ukrainska flyktingar vård som inte kan vänta, vilket omfattar mer än akutvård, oavsett om man sökt uppehållstillstånd än eller inte. 

– De personer som finns här och inte hunnit registrera sig än flyr ju kriget i Ukraina och det bör inte avgöra om man hunnit registrera sig, eller kanske inte vet om hur man ska göra – de bör ju behandlas på samma sätt, säger Tommy Rydfeldt. 

Hör om varför Halland endast ger vård som inte kan vänta – och om vilken vård ukrainska flyktingar inte får i regionen, i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet