Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsikterna går isär när det kommer till hur man ska hantera rekordöverskottet i regionen. Hör politikernas argument. Foto: Anna Palmgren/SVT

Region Hallands prognos: plus 870 miljoner – satsar inte på löner

Uppdaterad
Publicerad

De 870 miljonerna som regionen väntas gå plus kommer inte att prioriteras till att höja löner, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande. Samtidigt anser oppositionen att de styrande politikerna borde gjort fler satsningar på just löner för undersköterskor.

I klippet berättar ordförandena för Moderaterna och Socialdemokraterna hur de ser på överskottet och hur pengarna bör hanteras.

Däremot är Mikaela Waltersson (M) och oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) överens om att undersköterskornas vittnesmål om för hög arbetsbelastning i förhållande till lönen ska tas på allvar och att en bra arbetsmiljö ska prioriteras. De säger också att de måste planera för en kommande brist på undersköterskor.

Oppositionen: Hamnar i kassakistan

Socialdemokraterna menar att överskottet, som delvis är riktade statsbidrag till följd av pandemin, läggs i regionens kassakista och inte kommer in i vården som tänkt.

Moderaternas bild är en annan, att pengarna ska bidra till en stabil budget som gör det möjligt att bland annat ta hand om vårdskulden efter pandemin och stora investeringar som behöver göras med att renovera sjukhusen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet
Mer Halland
Mer Nyheter