Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen: Ingen andra våg i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I Europa ökar smittan och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC konstaterar i en rapport att man nu har ”en andra våg”. Men i Halland ser man ingen sådan våg i nuläget, skriver regionen i ett pressmeddelande. Man skriver dock att man ligger på en ny platå när det gäller antal smittade.

”Det innebär att vi kan se att vi sedan någon månad tillbaka har fler smittade än under sommaren – men inte så många som vi hade när läget var som värst i våras”, skriver kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steier i pressmeddelandet.

Viktigt att följa reglerna

Hon tillägger det inte finns några tecken på att detta resulterat i ett stort antal inlagda på sjukhus eller att smitta tagit sig in på äldreboenden. Detta trots att besöksförbudet inom äldreomsorgen hävts. Det här, mena, kommunikationsdirektören, talar för att de rutiner som gäller inom respektive boende följs och håller smitta borta.

Coronaviruset i Halland

”Därför är det också fortsatt mycket viktigt att följa de regler som sätts upp utifrån de olika förutsättningar som finns runt om i kommunerna”, skriver hon.

Anledningen till att Folkhälsomyndigheten nu uppmanar de som är 70 år och äldre att agera som andra åldersgrupper i samhället beror på att det visat sig att det också finns en stor hälsorisk att som äldre vara socialt isolerad.

Bristande avstånd

Smittskydd Halland följer läget genom den höga provtagningen och den utökade smittspårningen. I smittspårningsarbetet har man kunnat se att det är just bristande avstånd mellan individer som framförallt leder till smittspridning.

”Därför behöver alla fundera över vilka sammanhang man ska delta i”, skriver Johanna Wiechel-Steier.

Smittskyddets råd inför höstlovet

– Träffa inte nära och kära om du har symtom, stanna hemma om du är sjuk och gå och provta dig.

– Tänk igenom dina aktiviteter;  undvik bjudningar eller restaurangbesök om det riskerar bli trångt

– Om du ska resa måste du vara frisk. Om du blir sjuk på resmålet måste du ha planerat för att vara kvar eller ta dig hem på ett sätt som inte innebär att du riskerar att smitta andra.

Källa: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet