Driftnämndordföranden Ann Molander (L) har utrett och länge kämpat för att Region Halland ska ansluta sig till appen Sms-livräddare. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Klart: Nu ska appen för sms-livräddning införas i Halland

Publicerad

Flera regioner i landet använder sig redan av appen Sms-livräddare. Nu står det även klart att den införs även i Halland, med start i början av 2021. Principen för appen är enkel: Användaren får ett meddelande när någon i den geografiska närheten fått ett hjärtstopp och kan då rycka in och hjälpa till.

– Vi räknar med att kunna rädda ytterligare sex liv fler per år, säger Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa i Region Halland.

Det var för någon vecka sedan som beslutet om att ansluta sig till appen klubbades igenom av Regionstyrelsen.

”Välinvesterade pengar”

– Mycket bra beslut som kan rädda liv. Vid hjärtstopp ökar risken att dö med 10 procent för varje minut. Beräkningen är att ytterligare sex personer skulle kunna räddas i Halland genom att få tidig hjälp, säger Ann Molander (L).

Priset för att starta upp appen är cirka 1,8 miljoner. Därefter kostar det Region Halland en miljon om året för att hålla den i drift.

-  Vi tycker det är välinvesterade pengar om vi har möjlighet att rädda liv, menar Ann Molander (L).

I klippet visar nämndordföranden hur appen fungerar.

Appen Sms-livräddare

  • Startade 2010 och var först ut i Stockholm
  • Finns i sju regioner (snart åtta): Blekinge, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.
  • Systemet finns även i Danmark, men under ett annat namn.
  • Drygt 78 300 frivilliga sms-livräddare finns registrerade i Sverige.
  • 15 000 hjärtstartare finns på allmän plats i Sverige.
  • På grund av coronapandemin har en del regioner beslutat att tillfälligt pausa utlarmning av frivilliga SMSlivräddare tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.