Hör chefläkare Patrik Söderberg berätta hur de resonerat kring möjligheten att rädda liv kontra att minska smittspridningen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Pandemin satte stopp för sms-livräddare – nu är appen igång igen

Publicerad

När smittspridningen av covid-19 var som störst stoppade Region Stockholm appen sms-livräddare. Men efter fem månaders nedstängning är beredskapstjänsten nu igång.- Vi har velat komma igång med den så fort det går, säger chefläkare Patrik Söderberg.

Sms-livräddare är en app som skickar ett larm när någon i närheten har drabbats av ett misstänkt hjärtstopp. På så vis kan livräddande insatser påbörjas innan ambulans hunnit fram. Men under coronapandemin stängdes appen ner, eftersom livräddarna riskerade att bli smittade av covid-19.

Uppmaningen: Bara kompressioner – inga inblåsningar

Hittills i år har larmen om hjärtstopp till SOS Alarm i Stockholms län ökat jämfört med samma period ifjol – från drygt 500 till 600. Men en del av larmen visar sig inte vara hjärtstopp när ambulansen väl kommer till platsen.

Nu när smittspridningen har minskat bedömer regionen att tjänsten kan starta igen. De nya riktlinjerna under coronapandemin är att livräddarna enbart ska göra bröstkompressioner och inga inblåsningar.

Hör chefläkare Patrik Söderberg berätta hur de resonerat kring möjligheten att rädda liv kontra att minska smittspridningen i videon längst upp.

Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.