Här berättar Christer Melén om vad som hände när han plötsligt fick hjärtstopp och fick hjälp av sms-livräddare. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Christers hjärta stannade – räddades av kvinna som gick bakom

Uppdaterad
Publicerad

Christer Melén var på väg till tunnelbanan när han plötsligt föll ihop till följd av ett hjärtstopp. Han är en av hundratals stockholmare som snabbt fått hjälp av frivilliga sms-livräddare.
– Jag är bara tacksam, berättar han.

I dag finns över 23 000 registrerade sms-livräddare i Stockholms län – privatpersoner som kan hjärt- och lungräddning och larmas via en app när någon i närheten får hjärtstopp.

Men sms-livräddarna har inte fått åka ut på några larm om hjärtstopp under coronapandemin, sedan Region Stockholm stängt av appen i fem månader. Nu när smittspridningen minskat, startar tjänsten igen.

Christer fick hjälp vid hjärtstopp

Förra året ryckte livräddarna ut på över 800 larm och i hälften av fallen påbörjade de hjärt- och lungräddning innan ambulansen ens nått platsen.

Christer Melén i Stockholm är en av dem som fick hjälp när han plötsligt fick hjärtstopp på vägen hem från jobbet. Lyckligtvis befann sig hans livräddare precis bakom honom. Hör honom berätta om när hans hjärta stannade i videon.

Totalt finns det närmare 76 000 registrerade sms-livräddare i landet.

De finns i följande regioner: Blekinge, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Undantagsfall där sms-livräddare inte ska aktiveras är:

  • Då den drabbade är ett barn under 8 år
  • Patienter som befinner sig på akutsjukhus eller annan vårdinrättning 
  • Traumatiska hjärtstopp, exempelvis trafikolyckor, fall från hög höjd, suicid etc.
  • Då situationen på platsen kan anses vara hotfull, farlig eller på annat vis uppenbart eller förmodat ogynnsam för en frivillig sms-livräddare
  • Då ambulans på plats begär assistans
  • Aktivering till sms-livräddare om misstänkta hjärtstopp sker inte mellan klockan 23 och 07 veckans alla dagar

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.