Rekordhög smittspridning i Halland – smittskyddsläkaren: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 steg under nyårsveckan till nya höjder. Totalt testades 3182 positiva och det är det högst noterade smittotalet under en enskild vecka hittills, enligt smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo på Region Halland.

– Vi ser att smittan tagit fart ordentligt. Det är jättebekymmersamt, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Under sista veckan av 2021 var det totalt 19 590 personer som testade sig för covid-19 i hela Halland, veckan dessförinnan drygt 16 700 personer.

– Det är väldigt hårt tryck och en stor efterfrågan. Vi har riggat självprovtagningen så att vi lyckats tillgodose efterfrågan än så länge och ser i närtid inte en risk att det tar slut, säger Ida Josephsson, projektledare för självprovtagningen.

Coronaviruset i Halland

Läget under kontroll

Trots rekordhög smittspridning av covid, en normalnivå av vinterkräksjuka samt influensa och en dubbelt så stor frånvaro av sjukvårdspersonal på sjukhusen är läget under kontroll.

– Just idag ser det ganska bra ut men vi är på tårna. Förra veckans smitta ser vi först om en vecka till tio dagar, säger Christina Svärd, områdeschef Hallands Sjukhus.

Just nu vårdas 16 patienter med covidsmitta på sjukhus i länet, varav fem patienter på IVA.

I klippet ovan berättar smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo mer om smittläget i Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet