Sjöräddarna Magnus Lorentzson, Katarina Eremar och JAn Westerberg ombord på Rescue P.O Hanson. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Rekordrekrytering av sjöräddare till Grötvik

Publicerad

Räddningsstationen i Grötvik har länge haft svårigheter med att värva nya sjöräddare. Men 2018 har blivit en vändpunkt. Tack vare lyckad annonsering på nätet har man nu slagit rekord i antal nya rekryteringar.

– Det har gått jättebra! Ett vanligt år får vi in mellan två och fem stycken. Men den här gången är vi uppe i 18. Nu är vi fler än någonsin tidigare vilket har lett till att vi stoppat rekryteringen, säger Magnus Lorentzson som är en av de ordinarie sjöräddarna.

Uppmärksammat i media

Sammanlagt finns det nu 34 personer som jobbar ideellt med sjöräddning i Grötvik. Detta tack vara uppmärksamhet i media men också effektiv annonsering i sociala medier.

– Tidigare hade folk inte så bra koll på oss, men nu följer många oss på Facebook och så vidare, säger Magnus Lorentzon.

Katarina Eremar är en av de som utbildat sig till sjöräddare den här säsongen. Till vardags jobbar hon på ett gruppboende i Halmstad. Foto: Kristian Åkergren/SVT

”Bästa jag har gjort”

Majoriteten av sjöräddarna är män, men det har även tillkommit några kvinnor. Ett av de senaste tillskotten är Katarina Eremar. Till vardags jobbar hon som stödassistent på ett gruppboende i Halmstad.

– Jag är uppväxt vid havet och har alltid älskat det. Samtidigt gillar jag att hjälpa människor. Så det här är en perfekt kombination. Jag har sett Sjöräddningen ett antal gånger under uppväxten och kände nu att det var dags att börja. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger hon.

Sjöräddningen i Grötvik har två vattenfordon: Räddningsbåten Rescue P.O Hanson och skotern Rescue Owe Persson. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Varierande arbetsuppgifter

Sjöräddarna har flera uppdrag, bland annat att hjälpa båtar som fått motorhaveri eller börjat ta in vatten. Men de kan också delta i sökningar efter försvunna personer till havs.

RS Grötvik är en av tre räddningsstationer i Halland och den grundades år 1955. De övriga två ligger i Falkenberg och Bua.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.