Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: SVT

Richard Jomshof (SD): ”Årsmöten kan inte hållas digitalt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof sina partikollegor i Hylte som kritiserats för att ha träffats fysiskt under ett årsmöte i helgen.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter i Halland skriver Richard Jomshof (SD):

”Sverigedemokraterna har som en direkt följd av pandemin valt att lägga en mycket stor del av styrelse- och gruppmöten på digitala plattformar. När det gäller partiets årsmöten är det dock inte lika enkelt eftersom partiets stadgar är mycket tydliga med hur dessa möten ska hållas.”

”Kan inte hållas digitalt”

Enligt Jomshof är det röstningsförfarandet som ställer till det eftersom detta ska hållas slutet.

”Vi har i dagsläget inte någon digital plattform som på ett säkert sätt kan garantera detta. Därför kan årsmöten inte hållas digitalt som det ser ut i dag.”

Är inte en sammankomst eller tillställning

Partiet har varit i kontakt med en advokatfirma som har fastställt att årsmöten inte omfattas av reglerna kring allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar.

”Med stöd i detta har vi landat i att årsmöten kan genomföras om man följer de rekommendationer vi nu har tagit fram.”

Enligt Jomshof (SD) infattar några av partiets rekommendationer att mötet ska hållas i en rymlig lokal samt att deltagarna håller avstånd till varandra och håller god handhygien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.