Foto: TT

Rikspolischef Anders Thornberg blir sommarvärd i P1

Publicerad

Anders Thornberg berättar i sitt sommarprogram om rollen som rikspolischef, sin tid i Säpo och uppväxten i Halmstad.

– Jag funderade på min roll som rikspolischef och vad det innebär att tala som representant för våra 30 000 medarbetare.

Den 16:e juli kommer Rikspolischef Anders Thornberg, född och uppväxt i Halmstad, sommarprata i Sveriges radio P1 om sitt ursprung vid den halländska kusten, men även om sina 38 år inom polisen och Säkerhetspolisen.

– Jag kommer prata om hur polisen arbetar, hur det ser ut och dess vikt i samhället. Jag kommer även berätta om vissa händelser från min tid i Säpo, säger Anders Thornberg.

Halmstad

Chef för Säkerhetspolisen

Anders Thornberg utsågs som efterträdare till dåvarande Rikspolischef Dan Eliasson den 1:a februari. I bagaget har Thornberg en gedigen bakgrund som polis. År 1981 gick han ut polishögskolan och har sedan dess haft uppdrag inom Säkerhetspolisen som bland annat spanare, biträdande chef för huvudenheterna för skydd och kontraspionage, samt taktisk ledare för den operativa processen. Senast var han chef för Säkerhetspolisen.

Uppväxten i Halmstad

Fokus kommer även ligga på uppväxten i Halmstad. Rikspolischefen kommer berätta om Halmstad och Tylösand.

– Jag kan inte berätta för mycket, jag vill att det ska vara en överraskning. Men Halmstad har betytt mycket för min uppväxt. Jag växte upp i en skyddad men fri miljö. Halland är fortfarande viktigt för mig och jag är ofta hemma i Halmstad. Jag kommer nog nämna fotbollslaget IS Halmia också, berättar han.

Har du några favoritplatser här i Halland?

– Jag är uppvuxen i Söndrum, så kusten är viktig. Grötviks hamn är ett favoritställe, där är jag ofta och hämtar inspiration.

Hur reagerade du när du fick förfrågan om att bli sommarvärd?

– Jag blev förvånad, men samtidigt stolt och funderade på min roll som Rikspolischef och vad det innebär och att jag talar som representant våra 30 000 medarbetare.

Vad tror du att du kan få ut av att vara sommarvärd?

– För mig som ledare för polismyndigheten kan jag prata till medborgare och invånare, men även mina anställda. Det kan vara svårt att prata med var och en. Jag kommer förmedla min syn på situationen inom polisen och hoppet om framtiden. Alla politiska partier har sagt och inser att vi behöver mer resurser. Det är viktigt för mig att kunna förmedla budskapet och vikten av polisen, säger Anders Thornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstad

Mer i ämnet