Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef

Uppdaterad
Publicerad

Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef efter Dan Eliasson.
– Jag ser fram emot att leda svensk polis in i framtiden, säger han.

Anders Thornberg blev färdig polis 1981 och kom till Säkerhetspolisen (Säpo) 1986, där han sedan 2012 varit chef. Han ser ödmjukt på uppgiften, men är medveten om att det inte är ett lätt uppdrag som väntar honom.

– Jag funderade noggrant innan jag tackade ja. Men jag brinner för det här och har ägnat hela mitt yrkesliv till att bekämpa brottslighet, säger Thornberg till SVT Nyheter.

Många har velat ha en polis, nu har de fått sin önskan uppfylld. Vad betyder det att du har den bakgrunden?

– Jag tror att det betyder att jag kan jobbet. Jag har sett yrket från insidan, från operativ nivå, från taktisk nivå, från strategisk nivå. Det tror jag är viktigt, säger Thornberg till TT.

Stort förtroende inom polisen

Thornberg fick frågan om han ville bli ny rikspolischef av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för några veckor sedan.

– Han har en lång och bred erfarenhet av den öppna polisen och av Säkerherspolisen, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Det är första gången Sverige får en rikspolischef som är polis i botten, enligt Johansson.

– Han har ett mycket stort förtroende både internt och externt, säger han.

Vill öka polisens samverkan

Thornberg kommer framför allt att fokusera på kärnverksamheten och det operativa arbetet. Han lovar också aktiv dialog med medarbetarna.

– Jag vill bygga en så pass bra myndighet som möjligt och jag tänker börja med att lyssna på medarbetarna och facket för att sätta mig in i utmaningarna som väntar, säger han.

Han vill också att polisen ska arbeta mer förebyggande.

– Jag ser en polis som flyttar fram sina positioner mot brottsligheten genom ökad samverkan, nationellt och internationellt.

Thornberg var en av dem som tippades att ta över rollen som rikspolischef. Han kommer att tillträda den 15 februari. Det är oklart vem som tar över efter honom som chef på Säpo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet